AktualnoKultura

FOTO/VIDEO Ana Bakija-Konsuo: ‘Ovo je kruna mog rada i znanstvenog interesa’

FOTO/VIDEO Ana Bakija-Konsuo: ‘Ovo je kruna mog rada i znanstvenog interesa’

Doc. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo, priznata nastavnica na Studiju Sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku, danas je u Sveučilišnom kampusu predstavila autorsku knjigu Mal de Meleda Mljetska bolest.

Knjiga “Mal de Meleda – Mljetska bolest” istražuje rijetku dermatološku bolest koja je dobila ime po otoku Mljetu. U knjizi je autorica pokušala obuhvatiti sve aspekte ove bolesti, od povijesnih činjenica, kliničke slike pa do najnovijih genetičkih istraživanja.

Na predstavljanju knjige su, uz autoricu, govorili rektor Sveučilišta Nikša Burum te recezenti Andrija Stanimirović, Maja Žitinski i Stella Fatović-Ferenčić. U ispunjenom su Kampusu među prisutnima u prvim redovima bili biskup dubrovački Mate Uzinić i župan Nikola Dobroslavić. U glazbenom dijelu nastupala je ženska klapa FA Linđo.

– Drago mi je da sam sad u ovoj poziciji u kojoj mogu biti sada na promociji ove knjige. Naime, ovo je prva knjiga koja se promovira u mom mandatu na Sveučilištu u Dubrovniku – rekao je rektor Burum i dodao kako se u digitalnom dobu sve manje izdaju knjige i kako bi trebalo cijeniti osobu koja posegne za ciljem pisanja knjige.

Predstavnica izdavača i direktorica Medicinske naklade Anđa Raič izrazila je izuzetno zadovoljstvo i čast zbog sudjelovanja u ovakvom projektu.

– Meni je ovo 800-ta knjiga koju sam uredila. Ali mogu reći da se danas osjećam posebno uzbuđeno, počašćeno i radosno jer knjigu predstavljamo u ovom isto tako posebnom gradu – naglasila je Raič.

Andrija Stanimirović u svom je govoru naglasio kako je ovo značajan dan za Sveučilište, ali i za dermatologiju. Spomenuo je kako je napisano vrlo malo dermatoloških knjiga kao udžbenika.

– Knjigu nije lako napisati, zahtjeva izuzetan trud i odricanje od slobodnog vremena. Zbog toga sam prihvatio recenziranje ove knjige jer sam znao koliki je trud i vrijeme autorica uložila u proces stvaranja ovoga djela, preko 20 godina, još od svog magisterija 1998. godine – rekao je Stanimirović i dodao kako je to kruna njenog rada, ‘šlag na torti’.

Svoj doprinos na etičkoj i bioetičkoj razini u recenziranju knjige također je dala Maja Žitinski.

– Ana Bakija Konsuo uspjela je odgovoriti na pitanja koja su čitatelje najviše interesirala. Ponudila je platformu koja će poslužiti za daljnji iskorak u molekularnoj medicini i genskoj terapiji u budućnosti – rekla je Žitinski i dodala kako je Bakija Konsuo u pisanju knjige pokazala empatični senzibilitet za situaciju oboljelih.

Recezentica Stella Fatović-Ferenčić iznijela je hvalevrijednu činjenicu kako je ova istraživanje bilo prvo takvo u Europi koje je potaknulo mrežu znanstvene komunikacije s čitavim svijetom.

– Ovo je knjiga koja je vrlo dobro opremljena, koja zapravo nije prevelika za baratanje, nije tipična kao druge medicinske knjige. Na 135. stranica, kroz osam ekspresivnih poglavlja tumači problematiku i radi taj pomak od kliničke razine spoznaje i razumijevanja ove bolesti prema onoj molekularnoj – rekla je Fatović-Ferenčić i dodala kako ovim radom možemo saznati i Aninu osobnu istraživačku povijest.

Na samom kraju, riječ je preuzela i autorica knjige Ana Bakija-Konsuo.

– Ova knjiga je kruna mog rada, mog dugogodišnjeg znanstvenog interesa. Ono što bih htjela naglasiti je jedan moj poticaj za pisanje. A to je moja ljubav prema Mljetu, mojim Mljećanima – rekla je autorica knjige.

– Htjela sam napraviti jednu knjigu koja neće biti jedan tipičan sveučilišni udžbenik za studente, za stručnu i znanstvenu javnost nego i za širu javnost. Rezultat je jedna atipična knjiga sa jednim modernim dizajnom – naglasila je Bakija-Konsuo koja je kao najveće zadovoljstvo istaknula brisanje stigme koji je dugo vremena bio vezan uz Mljet zbog bolesti koja je dobila ime upravo po ovom otoku.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist