Kultura

FOTO/PREDAVANJE MARIJE KOJAKOVIĆ Sličnosti i razlike Monemvasije i Dubrovnika

FOTO/PREDAVANJE MARIJE KOJAKOVIĆ Sličnosti i razlike Monemvasije i Dubrovnika

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik mr.sc. Marija Kojaković održala je predavanje pod naslovom ‘Skrb o gradovima – Monemvasija i Dubrovnik’.

Predavanje Marije Kojaković četvrto je u nizu redovitih mjesečnih predavanja u organizaciji DAD-a i Umjetničke galerije Dubrovnik.

Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik, zahvalio se Kojaković te svima koji su prisustvovali predavanju.

– Družeći se iz mjeseca u mjesec, smatram kako otvaramo jako zanimljive teme. Kad se prije otprilike mjesec dana gospođa Marija vratila iz Monemvasije, s aerodroma je direktno došla u Umjetničku galeriju pogledati izložbu, ali prepuna dojmova i impresija onoga što je vidjela u spomenutoj Monemvasiji. Tu večer smo dogovorili da organiziramo ovo predavanje večeras na što sam jako ponosan – rekao je Benić i zahvalio Mariji Kojaković na svemu što je radila kao predsjednica DAD-a i na svemu što i dalje radi.

Ovog je proljeća mr. sc. Kojaković nakon deset godina ponovno posjetila Monemvasiju. Taj ju je boravak snažno dojmio pa je na ovom predavanju dubrovačkoj javnosti ispričala nešto više o povijesti Monemvasije, o životu kakav se danas ondje vodi, a predstavila je i dobar primjer obnove jednog objekta. Isto tako je provela usporedbu grčkog iskustva s aktualnom situacijom u Dubrovniku.

Grad Monemvasija – Gibraltar istočnog Sredozemlja nalazi se na jugoistočnoj obali poluotoka Peloponeza. Nekad bogato trgovačko i pomorsko središte, grad koji je svojedobno imao svoju mornaricu i vojsku, te grad koji se još 727. godine zajedno s Atenom, Nauplionom i Cikladskim otocima suprostavio ikonoklastičkom caru Leonu II.

Preživjevši epidemiju kuge, brzo se oporavljao, uspješno odbivši napade arapskih gusara i Normana. Monemvasia je oduvijek imala posebne povlastice, često je mijenjala gospodare, a na vrhuncu svoje moći u 12. stoljeću postala je predmet trgovine između velikih igrača, da bi pedesetih godina prošlog stoljeća u svega 32 kuće koje su još stajale živjele samo tri obitelji. Grad se danas brižno obnavlja, te je izrastao u popularnu turističku destinaciju s mnoštvom objekata koji su obnovljeni novcem iz europskih fondova.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist