Kultura

FOTO/HOMO U KOLO ‘Linđo je život, ljubav, prijateljstvo, sve!’

FOTO/HOMO U KOLO 'Linđo je život, ljubav, prijateljstvo, sve!'

U suradnji Ureda za pripremu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. i Folklornog ansambla Linđo, u ponedjeljak navečer u Lazaretima je otvorena izložba “Homo u kolo”.

Riječ je o fotografijama iz bogatog fundusa “Linđa”, koje su prvi put, na jednom mjestu predstavljene široj publici, ali i onima iz privatnih albuma ansambla koji je nedavno proslavio svoj 50. rođendan.Vjerna Linđova publika mogla je vidjeti i vrijednu tradicijsku odjeću iz različitih dijelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja, koja je kroz godine pristizala u bogati fundus ansambla.

Velikom broju okupljenih prijatelja i poklonika Linđa, u Lazaretima se uvodno obratio voditelj Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu Mediterana, antropolog i etnolog, gospar Ivica Kipre, koji je poseban pozdrav uputio najstarijem članu Linđa, gosparu Sulejmanu Muratoviću.

Dugogodišnji članovi Linđa i članovi odbora Kluba Dubrovnika u New Yorku, supružnici Srđan i Vesna Gjivoje, uručili su ravnateljici FA Linđo, Anuški Matušić čekovnu donaciju u ime Kluba iz New Yorka. No pravo oduševljenje nastalo je kada su Linđovci plesom počastili okupljeno mnoštvo. Dugogodišnja članica Linđa i članica organizacijskog odbora Anđela Matić, u razgovoru za Dulist pokušala je dočarati kakav je osjećaj biti dio tog ansambla.

– Ma Linđo je moj život, ljubav, prijateljstvo, sve. Osim što me znaju kao malu iz Grada, fantastičan je osjećaj proći Stradunom i čuti – ovo je mala iz Linđa.

Slično nam je ponovila i gospoda Jelica Čučević, veteranka Linđa i pripadnica ratne generacije ansambla. Na pitanje što za nju znači Linđo, bez razmišljanja je uzvratila:
– Linđo je jedna od najsvijetlijih točaka mog života, obzirom da balam od kad znam za sebe. U Linđu sam upoznala ljubav svog života, svog supruga, a plesnu tradiciju nastavili su i moji sinovi”, rekla nam je ponosno gospođa Jelica.

Anita Krmek

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist