Aktualno

FOTOGALERIJA Zračna luka Dubrovnik proslavila najbolju godinu u svojoj povijesti

FOTOGALERIJA Zračna luka Dubrovnik proslavila najbolju godinu u svojoj povijesti

Iza Zračne luke Dubrovnik najuspješnija je godina u povijesti, jer je ‘probijena’ magična brojka od dva milijuna putnika, a do kraja godine očekuje se da će dosegnuti 2,3 milijuna putnika. Uz to je ostvarena dobit od oko 68,5 milijuna kuna – izjavio je direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić u petak na konferenciji za medije u VIP salonu ZLD.

-Novi putnički terminal, čiju smo zgradu otvorili u svibnju, sad je integriran i već se u ovoj godini pokazao u najboljem svjetlu. Nismo imali puno vremena za prilagodbu jer je u svibnju promet već bio prilično intenzivan, ali su naše službe odradile herojski posao. Naravno da se u silnom poslu događaju greškice, ali cjelokupan dojam je odličan te smo dobili brojne pohvale avijacijskih partnera – izjavio je Tolić.

-Već su počeli krupni infrastrukturni radovi na tzv. zračnoj strani, gdje je prije nekoliko dana za 1500 metara skraćena poletno-slijetna staza, kojoj slijedi sveobuhvatna obnova s ciljem obaranja novih rekorda u idućim godinama. Projekt obnove i razvoja je administrativno izuzetno složen te poduzimamo sve kako bismo opravdali svaki euro i kunu povjerenja. Naravno da se rade u složenom poslu i greške, u najboljoj namjeri stizanja rokova, ali su one minorne u odnosu na ogromnu vrijednost projekta – smatra Tolić.

-Za uspješnu godinu ključan je bio sigurnosni aspekt. Naša država i grad su sigurni, a i ZLD se percipira kao sigurna zračna luka. Pred nama je izazov prilagođavanja novom ‘schengenskom’ režimu, u kojem će se skenirati svaki putni dokument svih ljudi koji budu prelazili granični prijelaz. S obzirom na promet koji očekujemo, mogu se očekivati gužve – mišljenja je Tolić.

-Optimističan sam u vezi poslovanja u 2018. godini. Dubrovačka zračna luka predvodnik je po broju ugovora s aviokompanijama. Imamo preko 70 ugovora, a za 2018. godinu najavljujemo nove partnere, prije svih FlyDubai na letu za Dubai, a vraćaju nam se i Slovenci s letom za Ljubljanu. Imat ćemo nove linije prema Poljskoj, a povećat će se frekvencija letova prema našem glavnom emitivnom tržištu Velike Britanije. Nećemo osjetiti bankrot Monarcha jer su drugi prijevoznici preuzeli njegov red letenja pa tu očekujemo dodatna povećanja – istaknuo je Tolić.

Zračna luka Dubrovnik odradila je odličan posao u povezivanju Dubrovnika u zimskim mjesecima. Godinama nastojimo zimske mjesece učiniti što ‘življima’, kako bismo dokazali da se turizam na jugu Hrvatske ne odvija samo sedam mjeseci, već kroz cijelu godinu. Ove godine imamo let Croatia Airlinesa prema velikom čvorišnom aerodromu u Frankfurtu, Turkish Airlines leti prema velikom istočnom čvorištu Istanbulu čak četiri puta tjedno, niskotarifni prijevoznik Vueling leti dvaput tjedno za Rim i Barcelonu, British Airways u smanjenom obujmu prema Londonu. Sve su to zračne luke kojima smo povezani sa svakim kutkom svijeta – rekao je Tolić.

Tolić je na prigodnom domjenku uručio zahvalnice umirovljenicima ZLD, a u pozdravnom govoru spomenuo je i pitanje njegovog ostanka na funkciji direktora.
-Svi pitaju ostajem li direktor ili ne. Sportskim rječnikom rečeno, moj odgovor je da se utakmica još uvijek igra. S vama sam punih devet godina, kao ‘kapetan’ dobro uigranog tima. Trebalo bi pogledati tablicu na kojoj smo prvi, najbolji. To nitko ne može osporiti – poručio je Tolić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist