Natrag
21.9.2017 12:36

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTOGALERIJA Zavirite u čudesni svijet Salvadora Dalija u Dubrovniku!

8.4.2015 @ 21:52 Dulist Kultura
42;42

Podijelite:

U Dubrovniku je u srijedu otvorena izložba djela iz slikarskog opusa Salvadora Dalija. Riječ je o 99 grafika iz njegova dva najopsežnija opusa ”Biblija Sacra” i ”Božanstvena komedija”.

Autorica postava Olga Vukasov istaknula je ovom prilikom kako je riječ o putujućoj izložbi koja je prošle godine bila u Rovinju gdje je bila izvrsno posjećena.
”Nadam se da će ovdje posjećenost biti još i bolja, a izložba ostaje otvorena do 29. studenog ove godine”, rekla je Vukasov.
Izložba ima specifičan edukativan karakter. Naime, kroz izložena djela posjetitelj upoznaje autorovo viđenje sadržaja Biblije i Danteove „Božanstvene komedije“, a zbog same tehnike kojom se umjetnik koristio ovi radovi zauzimaju posebno mjesto u Dalijevom stvaralaštvu.
Španjolska konzulica u Dubrovniku Jelka Tepšić istaknula je kako je ovu putujuću izložbu vidjelo dosada više od 100 tisuća ljudi u nekoliko gradova.
”Sigurna sam da će ta brojka ovo ljeto biti premašena u Dubrovniku. U prvom redu tu mislim na naše sugrađane, ali i na internacionalnu publiku”, rekla je Tepšić te dodala kako je ovo još jedan trenutak povezanosti i suradnje Španjolske i Hrvatske.
Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen rekao je kako publika kroz ove grafike ima priliku vidjeti Dalijevo tumačenje Danteove ”Božanstvene komedije”, na sebi svojstven način.
”Osim točno prikazanih scena, ali i kršćanske ikonografije koju je upotrijebio na svakoj od ilustracija vidi se njegov posebni put i svaka grafika je djelo za sebe”, rekao je Viđen.
Inače, djela je u Dubrovnik doveo poznati slovenski galerist David Rjazancev, vlasnik bledske galerije Deva Puri.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana