ZanimljivostiŽupanija

FOTOGALERIJA Vesela i razigrana Trnovica i ove zadnje subote u svibnju!

FOTOGALERIJA Vesela i razigrana Trnovica i ove zadnje subote u svibnju!

I ove zadnje subote svibnju, po tradiciji koja traje evo već osamnaest godina, u Trnovici, malom selu Dubrovačkog primorja, u selu u koje nas „kao malu pticu ponesu u Trnovicu“ održala se znana nam i posjetom prijatelja i umjetnika i te kako omiljena Likovna kolonija.

Lagani subotnji đir vesela družina koju je predvodio gospar Tomislav Šuljak iz Grada na putu do Trnovice prvu malu pauzu imala je u Slanom, uz ugodan pogled na pučinu s njihove lijepe rive, te uz obilazak tamošnjeg Franjevačkog samostana i obnovljenog prelijepog Kneževa dvora, u kojem nas je dočekala kao prava domaćica tamošnja vodička Sanja. Knežev dvor koje je obnovilo Društvo prijatelja dubrovačke starine nešto je što se svakako mora vidjeti, uz velike pohvale Starinama, kako ovu udrugu zovemo u Gradu, i na ovom projektu i obnovi i očuvanju naše baštine.

A po lijepom i svakako ugodnom običaju okupilo se puno čeljadi i ove subote u maloj Trnovici, te je to malo selo, znano ponajviše po ovoj koloniji koja redovno okupi jako puno slikara, ali i raznih drugih ljudi od umjetnosti, ove subote bilo središte događanja naše Županije, a i šire. Slikari su slikali na sve strane Trnovice, tražeći svoje motive u njenim ljepotama, od njihove znane lokve na ulazu do prelijepih autohtonih kućica. Veliki broj slikara i te kako nam znanih i sa akademskom titulom, ali i još veći broj njih zaljubljenih u ovu umjetnost, koji svoje slike poklone ovoj Koloniji, koja ih dalje redovno poklanja za razne humanitarne svrhe.

Bilo je naravno i veselo i razigrano u maloj Trnovici, sve goste i prijatelje drage dočekivala je već kod stare škole draga nam Nevenka Grošeta, u narodnoj primorskoj nošnji uz pojačanje ove subote uz još nekoliko lijepih sumještanki, tu su bili i konji mještanina Ljuba Grošete svakome tko je hrabar za uzjahati ih, te se među prvima odvažio već znani nam „konjanik“ Bobo. Glazbom je sve uveseljavao Vjeverica koga se i na drvo popelo, ali ne i za dugo zadržalo, zasvirali su i duo Toto i Mario, obilazilo se svaki kantun Trnovice, šetalo i uživalo, a vrhunac veselja i druženja bile su naravno marenda od domaćeg sira i pršuta, te sjajan ručak, kao potvrda kako su u Trnovici svi ove subote bili i te kako pravi domaćini.

Potvrda kako je to tako bio je i stol za kojim su se okupili znani nam gospari iz Grada, Božo Milinković, Marinko Jurica,Tomislav Šuljak, Stojan Jančić, Bobo Krkić i mnogi drugi. A kao potvrda kako je domaćinstvo čeljadi iz Trnovice bilo iskreno i vrhunsko je i ekipa iz kuhinje koja nije stala ni trena, samo da nekome nešto ne bi falilo.

A falilo nikome ove subote nije ništa, po običaju pravi domaćini bili su i gospari Mato Jerinić i Srećko Jarak kojih su stizali na sve strane, kako bi sve prošlo baš po domaćinski.

Još jedna Likovna kolonija u maloj Trnovici prošla je tako za nezaboravna svakome tko je ove subote navratio do nje u Primorje, a ova subota još ljepše završnom prijateljskom posjetu obitelji Maškarić u Malom Stonu i uživanju u njihovim kamenicama.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist