Aktualno

FOTOGALERIJA U pogon puštena 350 milijuna kuna vrijedna TS Plat

Otvaranja TS Plat, 28. studeni 2014.

Transformatorska stanica Plat vrijedna 350 milijuna kuna puštena je danas u pogon. Nakon 30 mjeseci izgradnje i više od godinu dana pokusnog rada uporabnu dozvolu dobila je krajem listopada ove godine. Svečanosti puštanja u rad danas je u Župi dubrovačkoj nazočio i premijer RH Zoran Milanović.

”Ovo je jako važan objekt iz niza razloga. Ovdje je sve nekako skuplje graditi, a ovo će osigurati puno bolju opskrbu Dubrovnika električnom energijom, neće više biti ispada, odnosno iskakanja opskrbe. Ovo je vrhunski objekt s najvišim kriterijima. U njemu ima dosta hrvatske tehnologijei našeg znanja i naše pameti. To promoviramo po svijetu gdje god idemo”, rekao je premijer Zoran Milanović.
Predsjednik Uprave HOPS-a, inače investitor TS Plat, Miroslav Mesić istaknuo je kako je ova trafostanica važna za opskrbu ne samo Dubrovnika, nego i njegove šire okolice.
”Nadam se da će stabilnija opskrba doprinijeti gospodarskom rastu. Investicija je vrijedna 350 milijuna kuna”, rekao je kratko Mesić.
Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić naglasio je pak kako se na ovom projektu Hrvatski operator prijenosnih sustava (HOPS) i HEP susreću, te kako je ovo važan preduvjet za daljnje energetsko funkcioniranje na jugu Hrvatske.
”Mi jedni bez drugih ne možemo funkcionirati. HEP će ulagati u svoja postrojenja tako da se kroz ovakve sustave može prenijeti sigurna energija do krajnjeg potrošača, pa tako i po pitanju proširenja HE Dubrovnik i drugih objekata”, rekao je Jukić
Predsjednik Uprave Končara, Darinko Bago naglasio je pak kako su ovaj projekt realizirale domaće tvrtke, odnosno konzorcij Končara i Dalekovoda.
”Najveći dio opreme je iz Hrvatske, jedan dio iz inozemstva jer se kod nas ne isplati proizvoditi. Važno je istaknuti kako TS Plat koncepcijski spada u kategoriju najmodernijih trafostanica u Europi. Sve najmodernije trafostanice koje se sad grade u Europi su smještene u zgradama. Kad se s mora ovdje prilazi ova trafostanica izgleda kao stambeni objekt ili kao hotel”, rekao je Bago te zaključio da je TS Plat slučajno građena klasičnom metodom kako bi sigurno narušila krajolik i izgled dubrovačke rivijere.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist