Grad

FOTOGALERIJA U grušku luku uplovio ‘najljepši brod na svijetu’

FOTOGALERIJA U grušku luku uplovio 'najljepši brod na svijetu'


Školski brod Amerigo Vespucci porinut je 22. veljače 1931.u Castellamare di Stabia te je i danas u službi obučavanja kadeta Akademije iz Livorna. Dug je 101 metar, širok 15,5 metara s gazom od 7,3 metra i nosivošću od približno 4.000 tona, a poznat je kao ”Najljepši brod na svijetu”. Kako napominju iz Talijanskog veleposlanstva, od početka svog postojanja brod je gotovo svake godine služio za obuku uglavnom za kadete Pomorske Akademije, ali i za polaznike Pomorskog Učilišta, današnje Vojne Pomorske škole ”Francesco Morosin”.
Osim brojnih kraćih plovidbi Sredozemljem, uglavnom u proljeće ili jesen, od 1931. do 2013. ”Amerigo Vespucci” je ostvario čak 79 obrazovnih misija čiji su korisnici bili polaznici 1. klase Pomorske Akademije u Livornu, od kojih 42 u Sjevernoj Europi, 23 na Sredozemlju, četiri na istočnom Atlantiku, sedam u Sjevernoj Americi, jedna u Južnoj Americi te dvije u sklopu jedinog oplovljavanja zemaljske kugle, koje se odvijalo od svibnja 2002. do rujna 2003. godine, razdoblja u kojem je brod sudjelovao u aktivnostima vezanim uz ”America’s Cup” 2003. godine na Novom Zelandu.
Na brodu Vespucci je nedavno izvršeno osuvremenjavanje brodskog operativnog kapaciteta te osobito prilagodba logističkog smještaja u skladu sa standardima suvremenog života. Zamijenjen je motor i električni generator, a dodan je novi propeler te novi sustavi platformi, učinkovitiji i strogo usmjeren na zaštitu okoliša.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist