Aktualno

FOTOGALERIJA S PROSVJEDA Ruke u zraku za Antuna Žeravicu!

FOTOGALERIJA S PROSVJEDA Ruke u zraku za Antuna Žeravicu!

U točno 20 sati pedesetak okupljenih građana započelo je mirni prosvjed za Antuna Žeravicu, humanitarca i pozitivca godine, okupivši se oko Orlandovog stupa ruku dignutih u zrak.

– Okupili smo se ovdje kako bismo dali podršku Antunu Žeravici. Mogao je na njegovom mjestu biti bilo tko. Vaš brat, sestra, otac, majka. Takva brutalnost ne bi se trebala događati. Ovo je 21. stoljeće, imamo slobodu govora. Ovo je demokracija, a više sliči na anarhiju. Svi skupa smo ogorčeni – kazala je Đurđica Kapor u ime okupljenih građana.

– Antuna znam cijeli svoj život. Taj čovjek nikad glas nije digao, a kamoli ruku na nekoga. Tako da ovi navodi iz Policije su po meni pomalo apsurdni. Ali postoje institucije pravne države koje se time bave i ja se nadam da će se na kraju dokazati tko je i što je Antun Žeravica i kakav je ishod te situacije uopće bio. Ne bih o tome je li to bila izazvana situacija ili ne. Mi smo tu da izrazimo podršku – dodala je Kapor.

– On je kod kuće, dobro je koliko može biti u ovoj situaciji. Za sve ostalo kontaktirajte njega osobno ili njegovog odvjetnika. Mi smo tu samo kao izraz podrške – istaknula je Kapor.

– Kao hrvatski branitelj sam sticajem okolnosti ležao na odjelu psihijatrije gdje radi Antun Žeravica. Znate kakav je to odjel. A on je u svim situacijama uvijek govorio: polako, polako. Da je taj čovjek digao ruku na Policiju, ma to je da ne kažem što – kazao je jedan njegov poznanik.

Poruka je bila jasno istaknuta danas na Facebook eventu na kojem se za prosvjed prijavilo oko 250 ljudi:

‘Zaustavimo teror. Osobna iskaznica nije zločin, dubrovački policajci prekoračili ste ovlasti! Ovo je mirni prosvjed kojim ćemo upozoriti javnost na smrt slobode u Dubrovniku’.

Podsjetimo, Antun Žeravica hospitaliziran je nakon intervencije policije s teškim ozljedama. Policajci su četiri puta upotrijebili suzavac zbog čega ima oštećene bjeloočnice, od udaraca je zaradio i potres mozga, a ima i hematome po cijelom tijelu. Incident se dogodio u četvrtak u 3 sata ujutro.

Policija tvrdi da je Žeravica imao 1,1 promila alkohola u krvi, da je pokušao bježati da je jednog policajca ozlijedio lisicama a drugog zatvorenom šakom i to nakon što je odbio predati policajcu osobne dokumente.

Žeravica je danas tijekom jutra ispitan na policiji, a Državno odvjetništvo pustilo ga je da se brani sa slobode. Policija će protiv Žeravice podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Krešimir Škarica odvjetnik Antuna Žeravice rekao je za Index kako je u slučaju njegova klijenta riječ o policijskoj brutalnosti, što je smatrala i većina okupljenih večeras u Gradu.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo