Kultura

FOTOGALERIJA Prepun Lovrjenac za Radu Šerbedžiju, ponovno se podružili Vlahušić i Hanžeković

FOTOGALERIJA Prepun Lovrjenac za Radu Šerbedžiju, ponovno se podružili Vlahušić i Hanžeković

U sklopu programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara pred brojnom publikom na  tvrđavi Lovrjenac u Dubrovniku u ponedjeljak navečer nastupio je Rade Šerbedžija u pratnji gitarista Miroslava Tadića.

Kako je istaknuo glumac i pjesnik Šerbedžija, koji je večeras izveo niz pjesama, sa i bez glazbene pratnje, povratak na Lovrjenac i Igre za njega ima posebno značenje.

”Ovo je posebna emocija za mene jer mi tvrđava Lovrjenac posebno znači. Tu sam igrao Hamleta prije mnogo godina i to je bila jedna od kultnih predstava tog vremena. Na tu predstavu su dolazili iz svih mogućih krajeva. To je bio kao rock koncert, a to se rijetko kad događa s kazališnim projektima. Večeras smo napravili jedan recital”, rekao je Šerbedžija.

Miroslav Tadić istaknuo je kako je pred dubrovačkom publikom bilo veoma lako svirati.

”Svako moje iskustvo nastupanja u Dubrovniku je posebno, a ovo je stvarno bilo nešto posebno u svakom pogledu. Surađujem s Radom već više od deset godina, a ovo je bio jedan koncert koji sam htio s njime podijeliti. Ovo je fantastičan prostor i sjajna publika. Bilo je veoma lako svirati i ući u dubinu i to podijeliti s ljudima”, rekao je Tadić te dodao kako je dubrovačka publika topla i nagrađuje vrijednost.

Rade Šerbedžija glumu je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a ostvario je brojne zapažene glumačke uloge kako u kazalištu, tako i na filmskom platnu. Napisao je i objavio četiri knjige poezije, jednu biografsku knjigu i pet nosača zvuka te postavio i 12 autorskih režija, a uz to i educira mlade glumce. S gitaristom Miroslavom Tadićem, Šerbedžija je snimio dva albuma, ”Ponekad dolazim, ponekad odlazim” i ”Imam pjesmu za tebe”.

Miroslav Tadić veliko je gitarističko ime, a svoje formalno glazbeno obrazovanje stekao je u SAD-u. Snimao je i nastupao u različitim glazbenim stilovima; od barokne i klasične glazbe pa do bluza, jazza i rocka i to s uglednim svjetskim glazbenicima poput Placida Dominga i orkestra losanđeleske opere, Londonskog simfonijskog orkestra, Vlatka Stefanovskoga i drugih. Od 1985. djeluje kao profesor na prestižnom Kalifornijskom institutu za umjetnost u Los Angelesu. Zadnjih godina usmjerio se na razvoj pristupa improvizaciji koja kombinira materijale izvučene iz različitih izvora poput baroka, europske i sjeverno-indijske klasične glazbe, flamenca, istočno-europske folklorne glazbe, bluza, jazza i rocka. Poznat je i po svom pionirskom radu u primjeni elemenata klasičnih i flamenco tehnika za električnu gitaru.

Inače, za ovaj nastup tražila se karta više, a tvrđava Lovrjenac bila je gotovo prepuna. I večeras se, kao i na sinoćnjem koncertu Iva Pogorelića u prvim redovima moglo vidjeti gradonačelnika Andra Vlahušića i vlasnika EPH i odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Pročitajte još

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist