AktualnoKultura

FOTOGALERIJA: PREMIJERA ELEMENTARNIH ČESTICA Gledatelji pretresani na ulazu, ministar kaže: Nismo promašili

FOTOGALERIJA: PREMIJERA ELEMENTARNIH ČESTICA Gledatelji pretresani na ulazu, ministar kaže: Nismo promašili

Ministar kulture Berislav Šipuš rekao je u ponedjeljak navečer nakon premijere predstave ”Elementarne čestice” koju su čuvale brojne policijske snage, kako su Dubrovačke ljetne igre dobile jednu dobru i tešku predstavu koja će se propitkivati u danima pred nama, a ustvrdio je i kako njezino odigravanje u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara nije promašaj.

”To je predstava koja ostavlja gorak okus nama zapadnim intelektualcima, ako se tako smijemo nazvati. Ona se pita kao i puno puta dosada u predstavama koje režira Ivica Buljan, postavlja se ključno pitanje, zašto. Sumnja se u sve ono što je dosada izrečeno, napisano i skladano, ali s tipičnom Buljanovskom agresijom, surovošću i brutalnošću s kojom se čovjek može složiti ili ne”, rekao je Šipuš te dodao kako je predstava bila poput simfonijske pjesme, s nekoliko vrhunaca.
”Svima, a naročito glumcima treba čestitati na hrabrosti, izdržljivosti i energičnosti jer ih je redatelj uistinu stavio pred nemoguće zahtjeve, ali su to hrabro iznijeli i mislim da nismo nikako promašili i da su puno dobili svi zajedno i Dubrovačke ljetne igre i umjetnost. Predstava će se propitkivati kroz različita pitanja u sljedećim danima, ali Igre su dobile jednu ozbiljnu predstavu. Unatoč trenutcima na kojima smo se smijali ona je teška, gorka i ima pravo a svoje postojanje”, rekao je ministar kulture te na novinarski upit vezan uz kontroverze oko održavanja predstave odgovorio kako za njih jednostavno nije bilo mjesta.
”U nijednom segmentu predstave se nije moglo čuti onoga o čemu se govorilo. U predstavi je riječ o razumijevanju, shvaćanju, slušanju jedni drugih i naravno ljubavi”, rekao je Šipuš.
Predstava ”Elementarne čestice” koja inače obiluje scenama nasilja, golotinje i seksualnim konotacijama došla je u fokus javnosti kada je sigurnosnu procjenu rizika izvođenja, zbog stavova autora romana ”Elementarne čestice” Michela Houellebecqa prema muslimanima i islamu, zatražio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. MUP je zaista utvrdio postojanje rizika, a za sva okupljanja glumaca određeno je policijsko osiguranje. Gledatelji su u ponedjeljak navečer tako pri ulasku u tvrđavu Lovrijenac pregledavani, a jake policijske snage nadgledale su pozornicu kao i gledalište.
Ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac rekla je nakon premijere kako je predstava djelovala emotivno i intelektualno na cijelo gledalište.
”Predstava je djelovala emotivno i intelektualno na cijelo gledalište. Govorila je o našoj suvremenosti. Predstava je na neki način pobijedila taj kamen Lovrijenca što je vrlo teško i vjerujte da ništa osim ove predstave kao jedne nove mogućnosti i iskaza na Dubrovačkim ljetnim igrama, ništa drugo nije bitno”, rekla je Gotovac te na novinarski upit je li postignut željeni ‘šok efekt’ odgovorila kako je ova predstava pokrenula Igre.
”Od samog početka od kada sam prihvatila ovaj posao, ja razmišljam o tome kako valja pronaći neki način da Igre budu ono što su nekada bile,ali ne tako da oponašamo moju mladost. Moramo naći nešto drugo i krenuti iznova i da to iznova pokrene Igre. Mislim da se to dogodilo i na otvorenju i s ovom predstavom večeras”, rekla je Gotovac.
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako ovakvo nešto Dubrovnik nije vido posljednjih godina.
”Predstava je moderna i drugačija, Dubrovnik ovakvo nešto nije vidio zadnjih godina. Snažna je i intelektualna tekstom, ali i tjelesno jer glumci idu do krajnjih granica. Oni su pokazali maksimum”, rekao je Vlahušić te na novinarski upit odgovorio kako ga predstava nije šokirala.
Inače, roman “Elementarne čestice” kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen je 1998. godine i uprizoren je u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman je pisan sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva.

Redatelj Ivica Buljan “Čestice” postavlja prema adaptaciji Velimira Grgića. Dramaturg je Robert Waltl, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar.

Dramski ansambl predstave čine Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša.

 

Inače na predstavi se u gledalištu osim ministra kulture Berislava Šipuša, Andra Vlahušića sa suprugom, Mani Gotovac, moglo vidjeti i bivšeg intendanta i ravnatelja Igara Ivicu Prlendera, Maru Bratoš i njezinog momka Nikšu Kušelja, Ninu Violić, Milku Podrug Kokotović, Niku Burđelez i brojne druge.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist