DuList IN

FOTOGALERIJA Pravac u Lazarete po izvorne otočne proizvode

FOTOGALERIJA Pravac u Lazarete po izvorne otočne proizvode

Od džema do dobre kapljice, domaćih sapuna i ručno rađenih lutaka. Sve to i puno više može se naći u Lazaretima u sklopu manifestacije ‘Otočni proizvodi u Dubrovniku’ koja je otvorena u petak i traje do ponedjeljka.

– Prvi puta imamo sajam otočnih proizvoda u Dubrovniku. Naglasak je bio na proizvođače iz naše županije, ali pozvali smo proizvođače iz cijele Hrvatske. Odazvalo se desetak OPG-ova koji su predstavili svoje proizvode s oznakom ‘Hrvatski otočni proizvod’ – rekla nam je na otvorenju manifestacija direktorica DURA-e Andrea Novaković.
-Naš cilj je organizirati sajam i dogodine sa što je više moguće izlagača, a želimo promovirati proizvode koji dolaze iz kućne radinosti, malih OPG-ova, mikropoduzeća. To su kvalitetni proizvodi koje u svakom slučaju treba štititi – rekla je Novaković.
-Grad Dubrovnik prelazi s riječi na djela. Sa strane države često se spominje povezivanje plave i zelene Hrvatske. Danas su nam otočki proizvodi tu i primili smo ih objeručke. Zovemo ih naredne godine i pozivam sve Dubrovkinje i Dubrovčane da osim srca otvore i novčanike. Ovdje ima svih proizvoda, jedino nema GMO-a. Vjerujem da će naši sugrađani biti zadovoljni i to će biti najbolji poziv proizvođačima da se vrate – rekao je pak zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.
Inače, oznaka ‘Hrvatski otočni proizvod’ pokrenuta je početkom 2007. s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Otočni proizvođači potaknuti su da kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete i ostaju na našim otocima, a potrošači su se susreli s novim proizvodima u čiju su se izvrsnost već uvjerili. U 2014. godini oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” dobilo je 65 otočnih proizvođača za 108 proizvoda i proizvodnih linija, a ukupno su do sada Oznaku dobila 182 otočna proizvođača (od kojih je 13 eko proizvođača i 18 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 517 proizvoda i proizvodnih linija s 20 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvid, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Hrvatski otočni proizvođači, čiji proizvodi nose oznaku HOP, danas doista mogu redi da su prepoznatljivi, a u kvalitetu se mogu uvjeriti kupci njihovih proizvoda kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ujedno, “Hrvatski otočni proizvod” obogaćuje turističku ponudu Hrvatske, prepoznatljivu po autohtonim proizvodima. Kroz te proizvode turisti mogu doživjeti ljepotu hrvatskih otoka, po kojima je i Hrvatska kao mediteranska zemlja s tisuću bisera poželjno odredište ljudi sa svih strana svijeta. U Dubrovniku izlažu: Obrt Kolarin, OPG Stijepo Radid, OPG Krsto Matulid, Natura Antunovid d.o.o, OPG Ivana Prah, OPG Franica Mandid, OPG Kaštelan, OPG Tomašid, Udruga za promicanje održivog razvoja na otoku – Hvar, Anel-tbt d.o.o., OPG tehničara Orebid i OPG Nedjeljka Jurin

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist