Aktualno

FOTOGALERIJA ‘Pola’ Vlade na svečanom otvaranju Sheratona!

FOTOGALERIJA 'Pola' Vlade na svečanom otvaranju Sheratona!

Uz nazočnost premijera Zorana Milanovića, te ministra financija Borisa Lalovca, turizma Darka Lorencina, te regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića u petak su u Župi dubrovačkoj svečano otvoreni Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel te Hotel Mlini.

Kako je ovom prigodom istaknuo predsjednik uprave HUP-a Zagreb Anđelko Leko, riječ je o investiciji od ukupno 80 milijuna eura, što je najveće ulaganje u turizam u Hrvatskoj za ovu i prošlu godinu.
”Osjećam se veselo. Bilo je na početku poteškoća koje svaka investicija nosi. Dugo je trajalo, ali ovo je bila drama sa sretnim završetkom. HUP Zagreb je u tri hotela na području Župe dubrovačke, u izgradnju i obnovu uložio 80 milijuna eura. To je najveći iznos koji je ove ili prošle godine uložen u hrvatski turizam”, rekao je Leko te dodao kako je samo u hotel Sheraton uloženo oko 27 milijuna eura.
Pojasnio je kako je dio tog iznosa osiguran vlastitim sredstvima, dok je dio kredit HBOR-a.
”Iz sredstava HBOR-ovog kredita ide 45 posto iznosa. Bez rizika nema posla, a mi smo svjesno ušli u rizik i vodili smo računa da taj kredit ne bude iznosa primjerice 90 posto investicije. Ako budemo dobro radili vjerujemo u brz povrat. U Sheratonu imamo oko 250 soba, imamo najveću kongresnu dvoranu od svih hotela u Hrvatskoj i sve ostale sadržaje koji trebaju jednu ovakvom hotelu”, kaže Leko.
Premijer Zoran Milanović je povodom svečanog otvaranja naglasio kako je turizam izrazito važna gospodarska grana za Hrvatsku zahvaljujući kojoj zemlja ima zdrav tekući račun.
”Hrvatska je zemlja koja je visoko na turističkoj karti svijeta, a treba biti još i više. Turizam je važan za Hrvatsku zbog našeg tekućeg računa. Zemlja ima nakon dugo vremena zdrav tekući račun, zbog rasta u turizmu i rasta robnog izvoza ima pozitivnu platnu bilancu. To je važno i daje nam stabilnost i mir na neko vrijeme”, rekao je Milanović.
Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je kako je samo ove godine bilo gotovo pola milijarde eura ulaganja u turistički sektor, a velikim dijelom projekti su pomognuti sredstvima HBOR-a.
”Ove godine bilo je 25 velikih projekata, a njih 24 su financirana sredstvima HBOR-a. Riječ je o gotovo pola milijarde eura ulaganja u turistički sektor. To je veliki vjetar u leđa, pogotovo za turističke projekte koji imaju potrebu za specifičnim kreditima s obzirom na poslovanje”, rekao je Lorencin te dodao kako je u rujnu popunjenost bila jako dobra, a kako je u prvih pola godine ostvaren rast prihoda.
”U rujnu je popunjenost bila jako dobra, a prema podacima za prvih pola godine u turizmu je zabilježeno sedam i pol posto više prihoda nego prošle godine. Gotovo je izvjesno kako će se ispuniti prognoza od osam milijardi eura prihoda od turizma ove godine”, rekao je Lorencin.
Inače u tri hotela, Hotel Mlini i obnovljenu Hotel Astareu oboje s četiri zvjezdice te Hotel Sheraton s pet zvjezdica društvo Hoteli Dubrovačka Rivijera raspolaže sa 750 smještajnih jedinica na predjelu Župe dubrovačke.

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist