Natrag
18.8.2017 03:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTOGALERIJA Pogledajte tri nikad viđena Bukovčeva djela

12.11.2015 @ 21:32 Dulist Kultura
38;38

Podijelite:

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika u četvrtak navečer u Dubrovniku otvorena je izložba slika začetnika hrvatske moderne Vlaha Bukovca iz privatnih zbirki, a među 14 djela nalaze se i tri koja javnost nikada nije imala prilike vidjeti, rekla je kustosica izložbe Vesna Delić Gozze.

– U izložbenom prostoru Galerije Dulčić Masle Pulitika okupili smo 14 slika. Izloženi su reprezentativni primjerci Bukovčeve portretistike, a izložba je otvorena povodom 160. obljetnice slikareva rođenja. Mi smo se koncentrirali na privatne zbirke. Dobili smo radove koji su bili rijetko izlagani, a tri djela nisu nikad bila pokazana našoj javnosti –  rekla je Delić Gozze te dodala kako izabranih 14 radova predstavljaju sve faze slikareva rada.
Istaknula je kako među ovim djelima valja izdvojiti slike ‘Gospodin s cigaretom’ te ‘Djevojku riđe kose’.
– Slika ‘Gospodin s cigaretom’ pripada pariškoj fazi i pokazuje oslobađanje Bukovčevog tonskog i akademskog načina slikanja i njegov polagani, ali sigurni put prema vlastitoj inačici impresionizma. Akt ‘Djevojka s riđom kosom’ najbolje pokazuje kako se Bukovac razvijao u praškom periodu, paletu s tanjim kistom i vidljivim potezima, kratkim, paralelnim potezima koje je radio -rekla je ona.
Delić Gozze nije htjela otkriti vrijednost izloženih djela, a tek je istaknula kako su sva djela osigurana na njihovu procijenjenu vrijednost. Također ustvrdila je kako su svi vlasnici iz Hrvatske.
Inače, Vlaho Bukovac rođen je u Cavtatu 1855. godine, a umro je u Pragu 1922. godine.
Izložba ostaje otvorena do 27. Prosinca.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana