Kultura

FOTOGALERIJA Ovako izgledaju skrivene freske samostana Male braće

FOTOGALERIJA Ovako izgledaju skrivene freske samostana Male braće

U klaustoru samostana Male braće danas su prezentirane restaurirane oslike života i smrti svetog Franja Asiškog, ali i freski koje datiraju iz 14. stoljeća koje će u sklopu skorašnje Noći crkvenih muzeja po prvi biti predstavljene većim skupinama posjetitelja.

 

 

 

 

Čast predstavljanja pripala je fra Stipi Nosiću i voditeljici restauratorskih radova u samostanu Ani Piplici.
-Obnova samostana je počela nakon Domovinskog rata. U klaustru smo radili u posljednjih četiri godine, a otkriveni su i novi oslici, poput ovoga koji se nalazi u podu samostanskih soba, tj. nekadašnjem krovu sakristije. Kada otvorimo pod vidimo ostatke romaničkih oslika vrhunske kvalitete koje prikazivao Kristov život, ali sačuvani su samo komadi koji nam pak govore kako je franjevački samostan imao cijeli ciklus koji je prikazivao život Kristov – isitiče Piplica.
-Riječ je freskama iz 14. stoljeću, radi se o najranijim oslicima koji su nađeni u ovom samostanu. Također radi se o vrhunskom majstoru, pretpostavljam da je riječ o talijanskoj školi. Daljna istraživanja će povezati te male ostatke u cjelokupnu sliku o majstorima koji su djelovali na ovom području. Zidni oslici su uglavnom sačuvani u komadima, nikad nisu to velike cjeline, a nema ni arhivske građe puno – kaže Piplica.
-U klaustru je prikazan život sv. Franja, ali s elementima svih vremena u kojima su rađene freske. Iz njegovog života su uzete važne scene koje taj Grad, samostan ili trenutak smatra najvažnijim. Tijekom raznih obnova 19. i 20. stoljeća freske su doživljavale devastaciju i mi smo mislili da je orginalnog oslika jako malo. Na svu sreću sačuvalo ga se dovoljno da se može pratiti cjelokupni ciklus i da se može s njime baviti i proučavati – što je najvažnije. Mi smo pokušali i to 19 stoljeće pokazati kako bi se ipak pokazao jedan dugovječni život tog samostana, ne da se orijentiramo samo na jedno razdoblje nego da se na toj restauraciji prikaže taj tijek i ono što je donijelo 19. stoljeće. Moramo poštivati svako vrijeme – kaže ova restauratorica.

-Sakristija na kojoj je kasnije izgrađen samostan je bila u potpunosti oslikana, a ovo je prvi put da će javnost dobiti priliku vidjeti te freske – rekao nam je pak fra Stipe Nosić.
Što se tiče freski u klaustoru pak, fra Nosić je istaknuo kako bi od 18 obnovljenih prikaza istaknuo onaj oko Gučetićevog sarkofaga gdje je ostalo nešto izvorne scene.
-On prikazuje prolaznost života, odnosno djecu kako se gledaju u ogledalo, na drugoj strani su djeca koja se igraju s mjehurićima od sapunice, što je vrlo rijetko uopće u umjetnosti. To je nešto što je otkriće i za nas. Sve druge scene su se mogle naslutiti, a ova je bila prekrivena i otkriće je i za nas – kaže Nosić.

Inače, vrijednost radova na obnovi freski klaustora iznosi čak milijun i po kuna, a na njima je radilo 10-ak restauratora kroz četiri godine.

 

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist