AktualnoDuList IN

FOTOGALERIJA Ovako izgleda nosač aviona, a doznajte kada ga možete i vi obići!

Nosač aviona Cavour

DuList je danas popodne proveo u foto-obilasku talijanskog nosača aviona Cavour, koji je sinoć stigao u Gruž, gdje će ostati usidren do ponedjeljka. 

Ovaj više od milijun i pol vrijedan dragulj talijankse ratne mornarice, jedno je od najvećih plovila te vrste u europskoj floti. Na palubi može nositi osam VTOL zrakoplova, koji mogu vertikalno poletjeti i sletjeti, poput letjelica AV-8B Harrier ili F-35 Joint Strike Fighter i 12 borbenih helikoptera.

Prema informacijama iz talijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, brod je naručen i građen s dva cilja, kao nosač zrakoplova i helikoptera, ali i kao plovilo koje može sudjelovati u humanitarnim i intervencijskim misijama na moru. Opremljen je tako i specijaliziranom bolnicom s tri operacijske sale, različitim odjelima, rendgenom, CT uređajem i laboratorijem. Nakon razornog potresa koji je 2010. godine pogodio Haiti sudjelovao je u misiji ‘White Crane’ , odnosno u pružanju pomoći ljudima s tog katastrofalno pogođenog područja.

 

Otvoren za javnost u nedjelju

Posjet talijanskog nosača zrakoplova Cavour Dubrovniku je isključivo rezultat prijateljstva Italije i Hrvatske i nema nikakve veze s nedavnom rusko-srpskom vježbom u Vojvodini, rekao je talijanski admiral Andrea Gueglio danas na tom milijardu i pol eura vrijednom brodu koji je od sinoć usidren u dubrovačkoj luci Gruž.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Gueglio je istaknuo kako je prijateljstvo između te dvije zemlje dugotrajno, a kako se posjetom Cavoura želi još dodatno učvrstiti. Na upit može li se posjet Cavoura u Hrvatsku, koja je članica NATO saveza shvatiti i kao reakcija na nedavnu rusko-srpsku vježbu u Vojvodini, admiral je odgovorio negativno.

”Naš posjet je odluka središnjice talijanske ratne mornarice i nema veze s NATO savezom. To je rezultat prijateljstva naše dvije zemlje, a odluke o NATO-u se moraju donositi na drugim mjestima, a ne ovdje. Osnova našeg posjeta je isključivo bilateralne prirode”, rekao je talijanski admiral Andrea Gueglio.

Zapovjednik broda, kapetan Luca Conti novinarima je istaknuo kako je Cavour most koji spaja Italiju i Hrvatsku, te kako će ga javnost moći razgledati u nedjelju ujutro.

”Na čelu sam ovog broda od veljače, i ovo je izazov, ali osjećam veliko zadovoljstvo kad stvari idu dobro. Ovaj brod ima fiksnu posadu od 545 ljudi, ali kad pođemo na more ta brojka se povećava i mi moramo omogućiti da to sve funkcionira glatko. Veoma smo ponosni na mogućnosti ovog broda i znamo reći kako on ima dvostruku namjenu, od vojne do logističke potpore svih vrsta – od transporta do humanitarnih misija kakva je bila ona na Haitiju 2010. godine”, istaknuo je kapetan Luca Conti.

”Našim posjetom želimo reći da smo vrlo sretni s provedenim zajedničkim naporima u suradnji s Hrvatskom. Ovaj brod je toliko fleksibilan da nam omogućava da surađujemo na nekoliko razina, ne samo na otvorenom moru nego i na Jadranu. Cavour je kao most koji spaja naše zemlje”, dodao je zapovjednik broda te na novinarski upit odgovorio kako će javnost Cavour moći razgledati u nedjelju ujutro.

”Brod će biti otvoren za javnost od 10 do 12 sati u nedjelju ujutro”, zaključio je Conti.

 

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija