AktualnoKultura

FOTOGALERIJA ‘Ovaj muzej je poseban jer su ga napravili – branitelji!’

Izložba Muzeja Domovinskog rata Srđ

‘Donacije – temelj Muzeja Domovinskog rata’ naziv je izložbe Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja koja je popodne otvorena u tvrđavi Imperijal. Autori stručne koncepcije i likovnog postava su Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš.

– Neprimjeren odnos društva prema Domovinskom ratu, praćen sustavnim zanemarivanjem i uništavanjem izvorne građe, kao prioritet u radu Muzeja nametnuo je njeno sveobuhvatno sakupljanje, a potom i sustavnu stručnu obradu i prezentaciju. Stoga je temeljni cilj ove izložbe što cjelovitije upoznati širu i stručnu javnost sa sadržajem svih muzejskih zbirki, koji je značajno obogaćen provedenim terenskim istraživanjima, a posebno brojnim donacijama branitelja i građana – rekla je voditeljica Muzeja suvremene povijesti Varina Jurica Turk.

Ova izložba otvorena je uz Dan dubrovačkih branitelja.
– Prije točno 23 godine bio je dan na kojega smo ostali jako ponosni i zbog kojeg je Dubrovnik imao određenu prekretnicu ne samo u vojnom nego i u psihološkom smislu. Nažalost u poslijeratnim godinama događalo se da je ono za čim kolega Đuraš i ja tragamo godinama, a to je izvorna povijesna građa iz vremena Domovinskog rata, bilo uništavano. Našu dugogodišnju borbu uspjeli smo prevladati upravo zahvaljujući donacijama – ističe Juraica Turk, naglasivši kako je u zbirci preko 3000 dokumenata i preko 5 tisuća fotografija, uz pomoću kojih se može doći do novih saznanja i činjenica o ratnim događanjima.

Iznimnu važnost za popunu muzejskog fundusa imala je akcija prikupljanja građe, koja je provedena u suradnji s Udrugom ZNG Dubrovnik 1991., u sklopu priprema za realizaciju sada već stalne izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.- 1995.“.
Izložbom „Donacije – temelj Muzeja Domovinskog rata“ su, uz pregledno izvješće o stanju zbirki, prezentirani i do sada nepoznati dijelovi građe iz pojedinih donacija, čije su proučavanje i obrada omogućili utvrđivanje novih povijesnih činjenica i stjecanje znanstveno utemeljenih spoznaja o događajima iz naše najnovije povijesti.

Na otvaranju izložbe bilo je i cijelo ratno zapovjedništvo 163. brigade.
– Dan branitelja je naš dan, imamo svoja sjećanja, znamo jako dobro kako nam je bilo onda. Zato nam se drago okupiti na mjestu na kojem smo se i inače okupljali okruženi predmetima, dokumentima, fotografijama tako da možemo svako malo provjeriti kako smo izgledali u ono vrijeme – rekao je Đuraš, dodavši kako su donacije temelj svakog muzeja, ali ovaj muzej je poseban.

– Poseban je jer su ga uz pomoć Varine napravili branitelji. Trebalo je jako puno truda da ovo danas bude na ponos dubrovačkim braniteljima. Dani u kojima je Dubrovnik ispisao najljepše stranice svoje povijesti ne mogu biti zaboravljeni, to garantiraju i ove donacije koje smo uporno prikupljali. Nismo dobili muzej, jer izgleda da riječ branitelji, a pogotovo naziv Muzej domovinskog rata – braniteljski muzej mnogima smeta. Jedini način za obranit se od toga bio je zainteresirati javnost, od vas izmoliti materijal, uvesti ga u zbirke jer kad građa uđe u zbirke registrira se, postaje kulturno dobro i više nikad ne može nestati. Ostaje budućim generacijama koje će možda više cijeniti ono što se napravilo u Domovinskom ratu – istaknuo je Đuraš.

Na Srđu je bio i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra koji je istaknuo da je malo tko nakon Domovinskog rata mogao pretpostaviti da ćemo nakon veličanstvene pobjede morati voditi borbu da sačuvamo dostojanstvo te pobjede te da 20 godina nakon rata nekome moramo objašnjavati što se to u Hrvatskoj dogodilo, nije bio građanski rat nego velikosrpska agresija.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist