GradKultura

FOTOGALERIJA Otvoreni Dani kršćanske kulture

Dani kršćanske kulturee, izložba Ljiljane Knez, 2014.

Izložbom slikarice Ljiljane Knez danas u prostorijama Matice iseljnika otvoreni su deveti dubrovački Dani kršćanske kulture.
-Izložba ‘Na putu suza’ je moja misija i dar u korizmi. Molitva je darovana s ljubavlju od strane slikarskog talenta i katoličke vjere. Ona nosi u sebi poruku kako se oplemeniti duhovnim sadržajem i kako se nositi sa križem i ne izgubiti radost života sa otvorneim srcem – rekla nam je slikarica Ljiljana Knez, autorica izložbe.
Otvorenju izložbe i dana prisustvovao je i biskup dubrovački Mate Uzinić.

-Drago mi je da smo danas ovdje i ovi deset ukupno, te deveti Dani kršćanske kulture u Dubrovniku pokazuju kako je ovo jedna tradicija koja će se održati – rekao je Uzinić te se prigodnim riječima Apostolska pobudnice pape Franja obratio okupljenima.

-Nije dobro zanemarivati presudnu važnost kulture označene vjerom jer pred napadima današnjega sekularizma, ta evangelizirana kultura, bez obzira na njezine ograničenosti ima puno veće mogućnosti od pukog skupa vjernika koji su izloženi napadima današnjeg sekularizma. Evangelizirana narodna kultura sazdrži vrednoter vjere i solidarnosti koji mogu potaknuti razvoj pravednijeg i religioznijeg društva a posjeduje podebnu mudrost koju treba prepoznati pogledom ispunjenim zahvalnošću. Evangelizirati kulture radi kulturacije evanđelja predstavlja imperativ – prenio je biskup Uzinić riječi pape Franje.

-Mi Danima kršćanske kulture pokazujemo kako smo inkulturirali Evanđelje i da ono postalo dio našeg izričaja i prepoznatljiv stil koji mi živimo. Na taj način odoljevamo izazovima ovog vremena i kroz kulturu postajemo oni koji evangeliziraju druge.

-Radostan sam što kroz ovu izložbu prepoznajem i dio kršćanske poruke o spasenju koje se dogodilo u vazmenom otajstvu muke smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Autorica mi je rekla kako joj je posebno važna 15 postoja, ona koja prikazuje uskrsnuće i kako nije sve završilo na križu, ali istovremeno s tom porukom mi imamo prisutne i stanovnike ovog kraje koji su prisutni u likovima koji su Isusu i ponudili pomoć, ali i uzrokovali muku – rekao je biskup dubrovački Mate Uzinić.

Naime, ova izložbe je utoliko posebna jer postaje križnog puta prikazuju sa ljudima u narodnim nošnjama iz Dubrovačkog primorja čime slikarica podsjeća kako smo svi sudjelovali i sudjelujemo kako u muci, tako i u spasenju našeg Gospodina Isusa Krista i nas samih.

Pročitajte još

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist