Kultura

FOTOGALERIJA Otvorena izložba ‘Odiseja II’ Capt. Stjepka Mamića

FOTOGALERIJA Otvorena izložba 'Odiseja II' Capt. Stjepka Mamića

Samostalna izložba slika pod nazivom ‘Odiseja II’ dubrovačkog kapetana i umjetnika Capt. Stjepka Mamića, otvorena je sinoć u Galeriji Sebastian.

U ime Galerije Sebastian, prisutne je pozdravila vlasnica galerije Andreja Dujić, dok je više o karakteristikama slika rekla povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

– Umjetnik i kapetan, Stjepko Mamić vezan je uz svoj životni prostor, svoje nekadašnje putovanje, osjetljiv na sugestivnu atmosferu, idiličnu morsku arkadiju i sjene nekih prošlih svjetova koji trepere u svakodnevnom životu. Svjetlo i boje Mediterana vodilja su doživljaja prizora u umjetnikovom likovnom stvaralaštvu. Motivi sami po sebi nose dovoljnu ljepotu, no punu slikovitost dobivaju u integraciji s kolorističkom tvarnošću i nizom kromatskih mijena. U sinergiji blage ekspresionističke gestualnosti protkane intimističkim doživljajima, capt. Stjepko Mamić svojim uprizorenjima odražava dodir konstante izgleda pojedinih bića i tvari uz bljesak trenutaka kojima povezuje snagu iskonske ljepote i vitaliteta svjetla u boji. U slikarstvu capt. Stjepka Mamića kao da postoji neki skriveni unutrašnji život koji čini osnovicu od koje se njegova umjetnost hrani. Morske dubine, brodovi, ribarske mreže, život u moru – nepresušna su inspiracija jedinstvenog umjetnika autentičnog slikarskog izričaja. Gotovo najintrigantniji ciklus u Mamićevom opusu zauzimaju njegove Mreže – ciklus koji prikazuje niz varijacija na temu doživljaja otvorenog kozmičkog prostora u beskrajnim dubinama mora. . Ribarske mreže puštene u beskonačno plavetnilo morskih dubina odišu snažnom energijom, nizom nerazmrsivih čvorova i kolorističkih petlji „uhvaćenih“ u čisti zen unutar vrtloga morskog beskraja.

Svatko tko imalo „uroni“ u bilo koju kapetanovu sliku, u trenu će uvidjeti suvereno znanje, stil, htijenje i snagu njegove umjetnosti. Stoga pridjev precizno savršeno u potpunosti prianja uz djelo capt. Stjepka Mamića, jer on želi da njegova umjetnost bude sve i svugdje, da nadiđe samoga sebe! Ne samo da cijeli svijet vidi njegovo djelo, u čemu je već i uspio, već da cijeli svijet bude njegovo djelo. Plava kapljica u beskrajnom svemiru.

Naposljetku se prisutnima obratio sam umjetnik koji se zahvalio organizatorima izložbe te je istaknuo koliko je sretan zbog ostvarene izložbe u Dubrovniku, ali je isto tako najavio svoja daljnja „likovna putovanja“, između ostalog i sudjelovanje na „Art Capitalu“ koji će se održati u veljači 2018. godine u Grand Palaisu u Parizu.

Izložbu prati dvojezični katalog (hrvatsko – engleski), a izložba ostaje otvorena do 5. siječnja 2018. godine.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist