Kultura

FOTOGALERIJA Otvorena izložba ‘Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.’

FOTOGALERIJA Otvorena izložba 'Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918.'

Izložbom ‘Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914.-1918.’, otvorenom u srijedu u Muzeju Rupe, Dubrovački muzeji pridružili su se obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata, koji je trajno promijenio Europu i svijet.

Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije te osobne i druge predmete uspješno prenosi priču o Dubrovniku u jednom turbulentnom vremenu. Iako Dubrovnik nije bio izravno obuhvaćen ratnim operacijama, itekako je kroz mnoge aspekte (glad, neimaština, bolesti…) osjetio posljedice Velikog rata.

Posebna atrakcija izložbe su brojni predmeti iz privatnih zbirki Dubrovčana, kao i ‘Željezni domobranac’, drveni kip hrvatskog vojnika javnosti promoviran za Festu svetog Vlaha 1916. godine. Kao protuvrijednost za novčane priloge u njega su se ukucavale metalne pločice I čavlići s imenima donatora.

-Ovo je prva izložba posvećena temi Prvog svjetskog rata. Zadatak nije bio nimalo lagan, jer je tema još uvijek poprilično neistražena i nedovoljno valorizirana u hrvatskoj historiografiji. S druge strane imamo nedostatnu muzejsku građu. Ipak, ostvarili smo dobru suradnju s Državnim arhivom u Dubrovniku, Arhivom Dubrovačke biskupije, Znanstvenom knjižnicom Dubrovnik, ali smo zahvalni i našim sugrađanima na njihovoj susretljivosti i spremnosti da nam stave na raspolaganje njihove obiteljske uspomene i predmete vezane za ovo razdoblje – istaknula je tom prigodom ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

-Ova izložba pripremana je nešto manje od godinu dana. Tema je slabo istražena i bilo je potrebno dosta vremena da se uopće stekne dojam o tadašnjem Dubrovniku. Hvala svima koji su nam izašli u susret, od institucija do sugrađana. Nije bilo lako, posebno jer je u Domovinskom ratu puno kuća u dubrovačkom kraju stradalo, time i vrijedna ostavština. Uspjeli smo dati pregled tih ratnih četiri godine u Dubrovniku, koji u Prvom svjetskom ratu nije bi postrance već je živio pravo ratno stanje, s uzbunama, zamračivanjima, stradalima na bojištu, nejakima kod kuće – izjavio je autor izložbe Tonko Marunčić.

-Domobranac, koji će iduće godine napuniti sto godina, kao i predmeti naših sugrađana, zapravo su srce ove izložbe, jer predstavljaju nešto osobno, ljudske sudbine naših sugrađana – dodao je Marunčić.

-Izložba nije tek priča o pogibelji rata, već daje i nevjerojatan kulturološki spektar svega što se tada događalo i kako je život tekao, paralelno s ratom. Pred sobom imamo temeljitu i duboku priču, za koju će možda trebati i više dolazaka. -kazao je član Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja Marin Ivanović.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist