DuList IN

FOTOGALERIJA Otvoren 15. Mediteranski sajam

FOTOGALERIJA Otvoren 15. Mediteranski sajam

Jubilarni 15. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva otvoren je u petak popodne u hotelu Valamar Tirena.

-Kad je ovaj projekt bio na početku bilo je svega šezdesetak izlagača, a danas smo uspjeli popuniti čitav ponuđeni kapacitet. Te 2004. godine imali smo svega tri certificirana proizvođača, a danas ih u Hrvatskoj ima preko četiri tisuće. Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tada uopće nije bilo, a danas ih diljem Hrvatske ima na desetke tisuća. Imamo veliku perpektivu u budućnosti, jer u ovom području je trend samo rastući – izjavio je voditelj sajma Vedran Kraljević.

-Velika je stvar što smo na početku imali tri, a danas preko četiri tisuće certificiranih proizvođača. To je pokazatelj da Hrvatska zna i može proizvoditi kvalitetno i dobro, što je naša strateška prednost. Nadam se da ćemo iskoristiti priliku kao zemlja bez GMO-a te ponuditi hrvatski, kvalitetni, domaći proizvod na samo za svojim stolom, već i u Europi i svijetu. Za to imamo potencijala, ali se moramo uozbiljiti te pametno koristiti sve resurse – izjavila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, inače kuma 15. Mediteranskog sajma.

-Organizirati događaj petnaest godina zahtjeva predan rad i viziju, a Vedran Kraljević je prije petnaest godina imao viziju koju tada mnogi nisu vidjeli na isti način. Kako promovirati domaći proizvod, odnosno kako taj proizvod mora biti dio ukupne ponude hrvatskog turizma. Hrvatska je uistinu postala velika zvijezda na svjetskom turističkom tržištu. Dok imamo predivnu obalu i hotele moramo znati odgovoriti na izazove te razvijati poljoprivredu. Jedno bez drugog ne ide. Zato pozdravljam inicijativu ministra Tolušića o hrvaskom doručku u svim turističkim lancima i hotelima To će naši gosti cijeniti i prepoznavati – rekao je gradonačelnik Dubrovnika i izaslanik premijera Andreja Plenkovića Mato Franković.

-Lijepo je danas vidjeti izlagače iz svih krajeva Lijepe Naše. Lani je bilo oko 200 izlagača te oko 2000 posjetitelja, a čini mi se da je ove godine odaziv još veći – istaknula je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

Pozdravne govore također su održali predsjednica HGK Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, akademik Ferdo Bašić, gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, poljoprivrednica Bernarda Orehovec te Nike Labaš iz Valamar Riviere.

Svi posjetitelji moći će besplatno obići sajam do nedjelje 25. ožujka od 10 do 19 sati. U sklopu sajma održat će se gastronomsko literalna prezentacija i kuharska radionica Veljka Barbierija, predavanja o energetskoj i hranjivoj vrijednosti hrane te načinima financiranja financiranja u gospodarstvu, dok je povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka) Udruga za očuvanje hrvatskih voda i mora ‘Slap’ organizirala savjetovanje o problematici voda.

Mediteranski sajam održava se u organizaciji tvrtke Dubrovnik Sun i u suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice grada Dubrovnik.

Pročitajte još

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgleda konavoski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist