Zanimljivosti

FOTOGALERIJA ‘Moramo pokazati svijetu što složna srca mogu!’

FOTOGALERIJA 'Moramo pokazati svijetu što složna srca mogu!'

28 granata je u nju udarilo tijekom Domovinskog rata, znate – počinje svoju priču Ivo Pavlović, stanovnik Donjeg Brgata, jedan od brojnih mještana koji je jutros bio na obilježavanju blagdana sv. Ane, ali i jubilarne 100. obljetnice od izgradnje nove crkve.

– Na vanjskom dijelu zamijenjeno je 15 kvadrata kamena, cijeli krov smo morali mijenjati, brojne elemente unutra, brojne kipove – priča nam vidno uzbuđeni Pavlović dok se pokušava sjetiti svih mještana i prijatelja koji su donirali rad ili novac za obnovu crkve.

Strah ga je kaže počet nabrajat ne bi koga izostavio, ali u knačnici s nama ipak dijeli nekoliko imena.
– Pavo Bašić, Niko Pavlović, Antun Kraljić, Tonći Bačić, Ivuša Barović…Ma ima ih sigurno još, ne želim koga izostaviti – ‘pravda’ nam se gospar Ivo dok na jutarnjem suncu dijelimo s njime njegove trenutke ponosa.
-Vidite onaj tamo kip Gospe. E to vam je annimna donacija, samo svećenik zna tko je to platio. Ova crkva nam znači strašno puno. Nas nema puno ovdje, a imamo mjesto za svetu misu, a ovdje se kroz zbor okupljaju i mladi – ističe nam gospar Ivo te nas vraća u vrijeme kada je bila potpuno razrušena.

– Obnova je počela sredinom 90-ih godina, a neusporediv je osjećaj kada je danas pogledamo. Ponos i sreća je to – kaže on dok nam se pridružuje njegov sumještanin, Antun Kraljić.
-Ma možete li samo zamisliti kako se osjećam – odgovara gospar Antun na naš upit.

– Ona za nas predstavlja jednu sreću koju ne možemo izbrisati iz srca. Moramo pokazati svijetu što i kako jedna mala skupina judi može napraviti kad se slože srca – kaže Kraljić te napominje kako uz sv. Anu, najviše štuje dubrovačkog Parca, sv. Vlaha.

– Ove godine slavimo posebno sv. Anu jer slavimo 100 godina izgradnje crkve. Tim povodom smo blagoslovili mozaik posvećen sv. Ani kao i mali trg ispred crkve gdje se nalazi kip Gospe –rekao nam je pak don Robert Ćibarić tamošnji župnik.
-Crkva ovdašnjim župljanima znači jako puno, a to se vidi po tome kako pristupaju obnovi i dekoraciji same crkve. Svi su se dali u obnovu, kako bi se mise što prije mogle početi slaviti – istaknuo je Ćibarić

Svečanu svetu misu i blagoslov ovom prilikom vodio je biskup dubrovački Mate Uzinić.
-U svojoj propovijedi sam istaknuo kako se treba okrenuti ka budućnosti. Živimo u vremenima kada nas ima sve manje i ako želimo stvoriti budućnost moramo nešto promijeniti. Moramo se otvoriti ka Bogu. Moramo slaviti prošlost, ali moramo u sadašnjosti napraviti sve što možemo da se otvorimo životu u našim obiteljima kako bi imali budućnost – rekao je pak biskup dubrovački Mate Uzinić.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist