DuList IN

FOTOGALERIJA Mlade nade robotike u Dubrovniku pokazale svoja umijeća!

RoboCup Dubrovnik 2015.

Kiši unatoč, gotovo cijelu nedjelju velika dvorana u Gospinom polju bila je ‘gužvovita’. Naime, od devet do 17 sati održava se ‘RoboCup Open Dubrovnik 2015′, međunarodno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u nekoliko robotičkih disciplina.

Dubrovnik ovo natjecanje organizira drugi put, no ove godine je natjecanje poprimilo međunarodne razmjere. Tako sudjeluje 60 ekipa, odnosno 150 natjecatelja osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Hrvatske i Slovenije. Riječ je o natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u nekoliko robotičkih disciplina, a nositelj natjecanja je Hrvatski robotički savez (HRS).

Natjecanje se odvija u sedam kategorije, jedna od kategorija je i ”Robo Alkar” koja je otvorena za sve posjetitelje. Prva Robotička alka održala se 2009. godine, a riječ je o specifičnom obliku hrvatskog robotičkog natjecanja u kojemu se spaja tradicionalni folklor i suvremena tehnologija.

Cilj ‘RoboCupa’ je promocija robotike u Gradu, koji je otvoren mladim inovatorima, novim tehnologijama, ali i poticanje učenika, mentora i roditelja na važnost ranog usmjerenja djece i mladih ka odabiru i bavljenju tehničkim znanostima, kao zalog za budućnost zdravog i inovativnog društva, konkurentnog gospodarstva, a nedjeljno natjecanje predstavljeno je nekoliko dana prije konferencijom za medije u Saloči od zrcala na kojoj su govorili zamjenik župana dubrovačko neretvanskog Davorko Obuljen, predsjednik Zajednice tehničke kulture Dubrovnik Kristijan Pavić, te iz ZTK također Jelena Vlahović i ravnateljica OŠ Lapad Mirjana Kaznačić.

Na RoboCup Open Dubrovnik 2015 se prijavilo 150 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije. U okviru natjecanja postoje četiri kategorije: Rescue A (spašavanje žrtve), Rescue B (gašenje požara), RoboSoccer (nogomet) i RoboDance (ples). Učenici osnovnih škola se natječu u Primary kategorijama, a učenici srednjih škola u Secondary kategorijama. Tijekom cijelog dana održavati će se i Roboalka u kojoj će moći sudjelovati posjetitelji natjecanja.

Inače, Hrvatska ima i svoju Robo reprezenatciju koja je do sada uspješno konkurirala na svim velikim natjecanjima. Na natjecanju u Nizozemskoj ‘RoboCup’ osvojili su prvo mjesto, dok su na natjecanju Robocup u kategoriji robotskog spašavanja žrtve (Robo Rescue) održanom u Istanbulu i Mexico Cityju osvojili drugo i treće mjesto.

RoboCup Open Dubrovnik 2015 organizira Informatički klub Futura u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Gradom Dubrovnikom i Zajednicom tehničke kulture DNŽ i Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist