Kultura

FOTOGALERIJA Magična pozornica razrušenog samostana za baletni diptih na Lokrumu

FOTOGALERIJA Magična pozornica razrušenog samostana za baletni diptih na Lokrumu

Balet Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, uz orkestralnu pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, premijerno je u subotu navečer na otoku Lokrumu pokraj Dubrovnika izveo Debussyjev “Preludij za poslijepodne jednog fauna” u koreografiji Edwarda Cluga te Ščedrinovu “Carmen” u koreografiji Valentine Turcu.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker istaknuo je ovom prilikom kako je ovo prva izvedba predstava uživo s orkestrom, a ruševine benediktinskog samostana koje su poslužile kao kulisa nazvao je magičnim.
– Ovo je poseban, magični prostor. Izveli smo jednu od naših boljih predstava ”Carmen”, a ”Preludija za poslijepodne jednog fauna” je svjetska premijera upravo ovdje, a posebno treba naglastiti kako smo prvi put uživo s orkestrom-  rekao je Rošker.
Koreografkinja predstave ”Carmen” Valentina Turcu, rekla je kako se uz ambijent otoka Lokruma rađaju nove ideje za postavljanje baleta.
– Ovaj ambijent je kao stvoren za predstavu, Dubrovnik nam svake godine nudi bezgranične mogućnosti. Ovo je bila jedna burna večer Erosa i Tanatosa – rekla je Turcu te dodala kako joj je suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom bila velika čast.
– Uz živu glazbu se rađaju neke potpuno nove ideje, mi smo se prepustili ljepotama prekrasnog Lokruma – rekla je Turcu.
Koreograf ”Preludija za poslijepodne jednog fauna” Edward Clug napomenuo je kako mu je žao što atmosferu iz Dubrovnika neće moći prebaciti i u Maribor.
– Sam ambijent izvedbe na otvorenom i u razrušenom samostanu je drugačiji od klasične izvedbe u kazalištu. Ima svojih pluseva i minusa, ali mislim da je puno više boljih stvari. Pitam se kako ćemo ovaj ambijent Lokruma prebaciti u Maribor, to je skoro pa nemoguće. Prelijepo je što je publika odmah blizu, a orkestar je smješten sa strane što dodatno stvara jedan intimni ambijent između publike i izvođača – rekao je Clug
Inače, Clug je diljem Europe prepoznat kao plesač i koreograf. Proteklih deset godina privlači pozornost međunarodne publike zbog osebujnoga koreografskog stila, a kao umjetnički direktor baletni ansambl SNG Maribor uspio je postaviti na plesnu mapu svijeta.
Festivalskoj publici dobro poznata Valentina Turcu jedna je od najkreativnijih plesnih umjetnica u Sloveniji, čija ostvarenja obuhvaćaju raspon od baleta s radnjom do suvremenih baletnih predstava te svestrano djelovanje na području opernih i dramskih predstava. Njezina “Carmen” premijerno je izvedena u SNG Maribor 2014. godine, na Lokrumu je prvi put izvedena uz orkestralnu pratnju uživo. Jedno od najoriginalnijih i najuspješnijih djela ruskog skladatelja Rodiona Ščedrina nastalo je 1967. godine po ugledu na istoimenu Bizetovu operu, a posvetio ju je svojoj supruzi, sovjetskoj primabalerini i zvijezdi Boljšoj teatra Maji Pliseckaji.
Inače, prva izvedba ovog baletnog diptiha trebala je biti u petak, no zbog lošeg vremena ta izvedba je prebačena za nedjelju, 17. srpnja.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist