Kultura

FOTOGALERIJA Koncert posvećen velikom Papandopulu

FOTOGALERIJA Koncert posvećen velikom Papandopulu

Sinoćnjim koncertom u Kneževu dvoru, posljednjim ove sezone, obilježena je 25. godišnjica smrti hrvatskog glazbenog velikana, Borisa Papandopula. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je Veton Marevci, a kao solist je nastupio udaraljkaš Filip Merčep.

U čast jednog od najznačajnijih hrvatskih glazbenika 20. stoljeća, Borisa Papandopula, izvela su se dva njegova djela: Hommage a Sorkočević i Koncert za ksilofon i gudače, dok smo u ostatku koncerta imali priliku čuti Beethovenova djela – uvertiru Egmont, op. 84 te Simfoniju br. 2 u D duru, op. 36.

Gosti Dubrovačkog simfonijskog orkestra bili su mladi glazbenici i velike nade hrvatske glazbe. Dirigent Veton Marevci student je uglednog dirigenta Uroša Lajovica. Iako mlad, Veton je zabilježio velike uspjehe. Naime, početkom 2015. godine po prvi puta ravna Zagrebačkom filharmonijom, nakon čega godinu dana obnaša dužnosti asistenta dirigenta istog orkestra s kojim ostvaruje dvije izvedbe Orffove Carmine Burane, nakon čega slijede projekti s drugim poznatim orkestrima.

Solističke dionice u Papandopulovom Koncertu za ksilofon i gudače izveo je udaraljkaš Filip Merčep. Riječ je o prošlogodišnjem dobitniku prestižne nagrade „Mladi glazbenik godine“, dobitniku brojnih domaćih i međunarodnih nagrada kao što je 1. nagrada upravo na natjecanju „Boris Papandopulo“ u Zagrebu te je dobitnik diskografske nagrade „Porin“ u kategoriji „najbolja interpretacija klasične glazbe“.

Veton i Filip kolege su s akademije i dugogodišnji prijatelji te im je bilo iznimno zadovoljstvo održati zajednički koncert s posebnom posvetom. Vetonu je nakon koncerta u utorak ovo bio drugi koncert u Dvoru, a Filipu, koji je dosada više puta surađivao s DSO-om, prvi put u tom jedinstvenom prostoru, a upravo taj entuzijazam, zadovoljstvo i energiju, prepoznala je brojna publika na sinoćnjem koncertu nagradivši mlade glazbenike velikim pljeskom.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist