Kultura

FOTOGALERIJA IZ LAZARETA Ministrica kulture: Nećemo izbaciti Ljetne igre iz Grada!

Obilazak Lazareta i klizališta u Dubrovniku IvoJosipović

Jedan od najpoznatijih europskih kulturnih festivala Dubrovačke ljetne igre neće biti izbačene iz dubrovačke povijesne jezgre, rekla je večeras ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je skupa s aktualnim predsjednikom i predsjedničkim kandidatom Ivo Josipovićem, te dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem obišla novoobnovljeni prostor Lazareta koji je nakon obnove namijenjen isključivo kulturi.

Najava preseljenja Igara od strane ministrice Andree Zlatar Violić krajem listopada, kada je upravo Lazarete navela kao novi ”dom” festivala, izazvala je oštre reakcije dijela dubrovačke javnosti. Večeras je pak odgovarajući na novinarski upit demantirala potpuno preseljenje, te istaknula kako će se programi Dubrovačkih ljetnih igara izvoditi sigurno barem na lokacijama od povijesnog značenja poput Kneževa dvora ili ispred crkve sv Vlaha. Ipak, dobar dio programa izvodit će se upravo u staroj dubrovačkoj karanteni.
”Lazareti će biti u potpunosti iskorišteni, ali naravno nećemo napustiti staru povijesnu jezgru, naročito povijesna mjesta koja su desetljećima vezana za Festival. Sve prilagodbe su moguće, ali ispred crkve sv. Vlaha i u Kneževu dvoru program će ići dalje i pokušat ćemo pomiriti tihi život sa živošću koju donosi suvremeni turizam”, rekla je ministrica Zlatar Violić.
Predsjednik RH Ivo Josipović je naglasio kako ovaj prostor otvara novu dimenziju bavljenja kulturom.
”Čestitam svima koji su radili na ovom projektu. On otvara novu dimenziju bavljenja kulturom, već mogu zamisliti što će se sve ovdje događati u svakoj sferi umjetnosti”, rekao je predsjednik Ivo Josipović.
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ustvrdio je kako su Lazareti produženje najpoznatije dubrovačke ulice Stradun, te kako će omogućiti kvalitetan život Grada izvan samih zidina.
”Riječ je o pet tisuća metara četvornih namijenjenih isključivo kulturi. Radovi obnove su trajali više od dvije godine, a potrošeno je 34 milijuna kuna s time da preostaje još završiti dvije zadnje lađe. Ukupna cijena će na kraju biti oko 40 milijuna kuna”, rekao je Vlahušić.
Inače, ovaj trojac je večeras pogledao i prvi nastup u Lazaretima dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo, a neposredno prije toga u sklopu predizborne kampanje Iva Josipovića obišli su i dubrovačko klizalište.

Vrijedi napomenuti i kako je odgovarajući na naš upit Vlahušić istaknuo kako neće biti ”vatrometa i svečanih otvaranja Lazareta”. Ovakav zaokret nakon najavljivane petodnevne fešte još kada je otvaranje bilo najavljivano za ljeto nije objasnio.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist