Kultura

FOTOGALERIJA / ‘DODIR STAKLA’ Otvorena izložba krhkih predmeta suvremenog nordijskog dizajna

FOTOGALERIJA / 'DODIR STAKLA' Otvorena izložba krhkih predmeta suvremenog nordijskog dizajna

Fascinantna izložba ‘Dodir stakla’ otvorena je u subotu navečer u Lazaretima uz brojne uzvanike i visoke dužnosnike, ali i ljubitelje ovakvog tipa umjetnosti.

Naime, izložba (koju možete pogledati sve do 1. listopada), prikazuje čak osamdeset krhkih predmeta suvremenog nordijskog stakla, a dominiraju tehnike brušenja i stakloreza.
Izložbu je otvorila mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, autorica izložbe, kazavši kako joj je izuzetno zadovoljstvo biti u Dubrovniku u prigodi otvaranja izložbe koja nas ‘uvodi u svijet krhke tvari koja je istovremeno otporna, podatna svakoj zamisli, a isto tako izuzetno svojeglava u svojim vlastitim tvorbenim rukavcima’.

-Na ovoj izložbi staklo se sjedinjuje s nesumnjivo vrhunskim dostignućima dizajna i izričaja koji su već od polovine proteklog stoljeća jasno satkali nordijski dizajn – kazala je. Navela je također neke priznate nordijske dizajnere, arhitekte i umjetnike, među kojima su Ingegerd Råman, švedska dizajnerica čija su djela u svjetskim muzejima kao što je Victoria & Albert u Londonu, Jørn Utzon, danski arhitekt koji je tvorac zgrade Opere u Sydneyu, Alvar Aalto, finski arhitekt koji se smatra jednim od pionira moderne arhitekture, Willy Johansson, norveški dizjaner koji je osvojio 13 nagrada za dizajn i izlaže diljem svijeta… Njihovi radovi mogu se vidjeti u Lazaretima idućih nekoliko mjeseci.

Na fantastični nordijski dizajn, ali i kulturu i umjetnost uopće, nadovezali su se i Ekscelencija Anders Christian Hougård – Veleposlanik Kraljevine Danske te Mikael Höysti, načelnik Odjela za kulturu i resurse Nordijskog vijeća ministara, koji su u svom opsežnom izlaganju kazali doista mnoštvo detalja o umjetnosti, kulturi, načinu života te učenja ove grupe visoko razvijenih zemalja.

Također, uzvanike je kao domaćin pozdravio Andro Vlahušić, gradonačelnik Grada Dubrovnika, našalivši se na početku svog govora uz opasku kako se čini, nakon izlaganja njegovih prethodnika, kako je Dubrovnik otok koji se odvojio od Skandinavije, istaknuvši izložbu o Rikardu Lavljeg Srca na Lokrumu, ali spomenuvši i razvoj Dubrovnika usporedivši ga s razvojem nordijskih zemalja.

Izložbu je pak službeno otvorio ministar kulture RH, dr. Zlatko Hasanbegović, kazavši kako se upravo u nordijskom staklu vide veliki dometi umjetnosti i kreativnosti.

-Skandinavska umjetnost oduvijek nam je bila bliska, no i nepoznata u cjelini, a izložba ‘Dodir stakla’ korak je u suradnji naših zamalja – kazao je Hasanbegović, dodavši kako se upravo u nordijskom staklu mogu iščitati visoki dosezi umjetničke kreativnosti.

-Ovaj značajan projekt predstavlja izbor ponajboljih predmeta izrađenih od stakla, predstavlja slojevitost skandinavskog staklarstva – kazao je ministar, kazavši kako su svjesni vrijednosti ovog izložbenog projekta.
Izložbu su organizirala veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske u suradnji s gradom Dubrovnikom i Domom Marina Držića. Autorica izložbe je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Mimara u Zagrebu, a njezin je postav izložbe u posljednjih dvije godine obišao Zagreb, Rovinj, i Zadar.

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist