GradKultura

FOTOGALERIJA Deseto ‘Sjećanje grada’ Hrvoja Juvančića

FOTOGALERIJA Deseto 'Sjećanje grada' Hrvoja Juvančića

Multimedijalni projekt ‘Sjećanje grada’, autora Hrvoja Juvančića u srijedu navečer po deseti put je postavljen u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Riječ je o filmskim instalacijama koje su se prikazivale na nekoliko lokacija, na Pilama, u Vratima od Pila, Vratima od Ploča te na skalinima od Jezuita. Kako je ovom prilikom istaknuo autor projekta, na svakoj lokaciji su se vrtili različiti snimci, a neki datiraju u 1936. godinu.
– Večeras je održano deseto ‘Sjećanje grada’. To je moj projekt istraživanja i prikazivanja filmske i televizijske arhive koja je snimljena u Dubrovniku. Za ovu jubilarnu godišnjicu sam osim u ovom prostoru između vrata od Pila i Grada, pripremio još tri projekcije, na Pilama, na ulazu od Ploča, i na vrhu skalina od Jezuita. Na svim projekcijama je različiti filmski program. Na velikoj projekciji na zidinama između vrata od Pila i Grada su snimke Dubrovnika s visine, kao i snimke samog Grada. Na plazmi koja je na Pilama su bile prikazane snimke okolice Dubrovnika, otoci, Mokošica, Cavtat itd., plus sama događanja snimljena na Pilama. Na vrhu skalina od Jezuita su sve snimke Pjace do kojih sam uspio doći, tijekom cijelog 20. stoljeća. Prva snimka je iz 1936. godine, a posljednja iz 1989. godine. To je jedno veliko razdoblje i jedan veliki razmak te Pjace. Na Pločama su snimke Porta, Ploča, Minčete, predjela iza Grada, sve ono što se može vidjeti sa samih Ploča – rekao je Juvančić te dodao kako je glavna poruka projekta kroz stare snimke komunicirati sa sadašnjošću.
– Poruka cijelog projekta je kroz stare snimke komunicirati i sa sadašnjošću. Korištenjem snimki želim kod ljudi koji su proživjeli to vrijeme izazvati pozitivne osjećaje, a mladima približiti tu atmosferu kakva je vladala prije. Ove snimke su dosta optimistične, bave se jednom idiliom, ali između njih su ubačene i snimke bombardiranja Dubrovnika. Na taj način sam htio izazvati šok kad se isti prostor iz idile pomakne u teško bombardiranje. Te snimke nas miču u jedan ciklus kojeg smo i sami proživjeli, od lagodnog života do teškog krvavog rata. Projekt ljude treba potaknuti na razmišljanje o budućnosti Dubrovnika. Netko veliki broj turista doživljava kao problem, a netko kao korist. Moramo promišljati što je Dubrovnik i kako ga razvijati – zaključio je Juvančić.
Vrijednost ovoga umjetničkog projekta već godinama prepoznaju Grad Dubrovnik, kao i Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist