Kultura

FOTOGALERIJA 67. IGRE Premijera Othella na Lovrjencu

FOTOGALERIJA 67. IGRE Premijera Othella na Lovrjencu

Druga ovoljetna dramska premijera 67. Dubrovačkih ljetnih igara, “Othello” Williama Shakespeara u prijevodu Vladimira Gerića te režiji i dramaturškoj obradi Ivice Boban postavljena je u subotu navečer na dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac.
Redateljica Ivica Boban nakon večerašnje premijere je istaknula kako je sve prošlo i bolje od očekivanja.

– Glumci su potegnuli jako puno, a publika je izvanredno primila predstavu. Premijera je prošla bolje od očekivanja. Igrala sam u prvom Othellu na Dubrovačkim ljetnim igrama tamo 60-ih godina prošlog stoljeća, a sada sam ponovno otkrila vrijednost ovog djela koje je suvremeno jer se bavi svime što zlo može učiniti – rekla je Boban.
Othella je na Lovrjencu glumio Dragan Despot koji je nakon izvedbe ustvrdio kako je ovakvo djelo izazov za svakoga.
– Dali smo sve od sebe u ovom prekrasnom prostoru. Ovo je izazov za svakoga. Ovakvo nešto se događa jako rijetko i to treba iskoristiti, naročito kada je spoj sa Shakespearom i dubrovačkim nebom. To je idealan spoj – rekao je Despot te istaknuo kako su ga Igre odredile i glumački i životno.
Anja Đurinović, koja tumači Othellovu ženu Desmondu također je bila oduševljena izvedbom, ali i dubrovačkom publikom.
– Bilo mi je prekrasno raditi i igrati ovdje, sa svim ovim ljudima. S kolegama na tvrđavi Lovrjenac, Shakespeare, ne znam što reći. Pričali su mi o ‘teškoj’ dubrovačkoj publici, ali sve je prošlo u najboljem redu i na probama i na premijeri –  rekla je Đurinović.
Scenograf predstave je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj i oblikovatelj video projekcija je Willem Miličević, a oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, a s glumcima mačevanje uvježbava Lovro Buva. Đurđa Škavić jezična je savjetnica, a vokalna pedagoginja Iva Mihelić. Naslovnu ulogu Othella igra renomirani i višestruko nagrađivani dramski glumac, nacionalni prvak drame HNK Dragan Despot, njegovu ženu Dezdemonu Anja Đurinović, koje je festivalska publika imala priliku vidjeti i na svečanoj ceremoniji otvaranja 67. Igara, a u ulozi Jaga je Rakan Rushaidat. Emiliju, Jagovu ženu igra Ivana Boban, Maro Martinović igra Brabanzija, senatora i Dezdemonina oca, a Cassija, Othellova pobočnika Filip Juričić. Rodriga, mletačkog plemića igra Dado Ćosić, a mletačkog dužda Branimir Vidić Flika. Andrej Dojkić igra Montana, Livio Badurina je Lodovico, Cassijeva ljubavnica je Marija Šegvić, a ostale uloge ostvaruju Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nera Stipičević i Vini Jurčić. Tu su još i Vili Gobac, Marko Capor, Luka Čerjan, Maro Drobnić te Nikola Sekulo. Inspicijent je Roko Grbin, asistent redateljice Paolo Tišljarić, asistent koreografkinje Jure Radnić, asistenti scenografa Antun Sekulić i Domagoj Stjepović, a asistentica kostimografkinje Dubravka Skvrce.
Nakon večerašnje premijerne izvedbe, reprizne će izvedbe Festivalski dramski ansambl odigrati 21., 22., 23. i 24. kolovoza s početkom u 21:30.
Inače, ove godine obilježava se 400 godina od smrti Williama Shakespearea, zbog čega je ”Othello” i izabran kao druga i posljednja ovogodišnja dramska premijera.
Također, Othella je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. prvi put postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Tada mu je na Lovrjencu suradnica bila upravo Ivica Boban. Festivalska publika još pamti i Othella teatra Eimuntasa Nekrošiusa iz Vilnusa koji je gostovao 2002. godine u kamenolomu Dubac.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist