GradZanimljivosti

FOTO Znate li zašto su dubrovački ronioci morali vaditi krv?

FOTO Znate li zašto su dubrovački ronioci morali vaditi krv?

Sedamnaest ronioca s komprimiranim zrakom zaronilo je ovu subotu, 30. travnja, na 30 metara dubine na plaži hotela Valamar Dubrovnik President, a sve u svrhu istraživanja koje će biti izvedeno na Institutu Ruđer Bošković i Farmaceutsko biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Za istraživanja molekularnih mehanizama povezanih s povećanjem otpornosti na oksidacijski stres, kao i zbog praćenja nepoželjnih utjecaja ronjenja s komprimiranim zrakom povezanih s oksidacijskim stresom, roniocima su se uzimali uzorci krvi neposredno prije zarona i poslije izrona te ponovno 3 i 6 sati nakon izrona.

Sponzori i suradnici ovog znanstvenog projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Ronilački centar Abyss, Ronilački klub Dubrovnik, Ronilački klub Župa dubrovačka, djelatnici Odjela za biokemijsku i hematološku laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Dubrovnik, Poliklinika za baromedicinu Oxy te restoran Orka u kojem je održana posebna večera za ronioce i ostale sudionike ovog istraživanja.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist