Grad

FOTO / VIDEO ŽIVIO SVETI VLAHO! Barjaci se klanjaju Parcu 1046. put!

FOTO / VIDEO ŽIVIO SVETI VLAHO! Barjaci se klanjaju Parcu 1046. put!

Otvorena je Festa! Barjak svetog Vlaha okuplja barjake pred Parčevom crkvom, čita se Laus… Uvodi se grad u blagdan sv. Vlaha.

Mnoštvo je puka na Stradunu, kiša nikome ne smeta, a čitanjem Lausa, tradicionalnog teksta kojim počinje otvaranje biskup Mate Uzinić rekao je najomiljeniji dubrovački usklik: Živio sveti Vlaho!

Festa svetog Vlaha nematerijalna je kulturna baština Dubrovnika, Hrvatske i čovječanstva, dar koji su primili i s vjerom gradili više od jednog tisućljeća te s ljubavlju nama prenijeli naši preci, kojima se sveti Vlaho objavio kao parac, zaštitnik, odvjetnik, branitelj i zagovornik, rekao je danas biskup Uzinić.

– Dužni smo taj dar čuvati i s vjerom obogatiti te ga tako obogaćenog s ljubavlju proslijediti budućim generacijama, kako bi i naši potomci, koji će u ovom gradu i biskupiji živjeti poslije nas, u Svetom Vlahu prepoznali svog parca, a u njegovoj Festi nadahnuće za biti bolji ljudi i zauzetiji vjernici u zalaganju za opće dobro. To je zadaća svakom od nas – Uzinić je dodao.

– Bude li obitelji otvorenih životu, u kojima se prenose vrijednosti i tradicija, moli Boga i živi vjera, bit će i Feste svetog Vlaha. Zakaže li bilo što od ovoga, nije ugrožena samo naša Festa, već i naša budućnost. Bojim se da toga nismo dovoljno svjesni, što dokazuje da nas više zanima govor o prošlosti i tradiciji, a malo smo zainteresirani za teme koje se tiču obitelji, a time i naše sadašnjosti, koja u mnogim aspektima bračnog i obiteljskog života nije dobra – prenio je poruku dalje Uzinić, poručivši kako će ‘matice krštenih i vjenčanih biti sve tanje, a matice umrlih sve deblje’.

– Rastava će biti sve više, a svi smo svjesni da tada nema govora o budućnosti za nas i za našu Festu, koja ima dugu prošlost. Za nekoliko godina proslavit ćemo jubilej 1050. Festu, ali iskreno kažem da se bojim za njezinu, našu budućnost – upozorio je Uzinić te dodao kako bez zaštite i brige za obitelj nema ni prijenosa vjere, tradicije i vrijednosti kojima se ponosimo.

Rektor Parčeve crkve, Toma Lučić, pročitao je čestitke i pozdrave za Festu naših pomoraca ali  isvih onih koje je naš najvažniji blagdan zatekao izvan grada. Dječica prinijela darove za blagoslov, poletjele su i golubice, a na kraju ceremonije festanjuli Ivo Mazavac i Nedjeljko Zelen podigli su i barjak.

Večeras Dubrovčani odlaze na svečanu svetu misu i grličanje, a kako je protekao prvi dan Feste, pogledajte u našoj fotogaleriji!

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist