Kultura

FOTO Zbog ovih ljudi, Umjetnička galerija Dubrovnik ide ‘krupnim koracima naprijed’

FOTO Zbog ovih ljudi, Umjetnička galerija Dubrovnik ide 'krupnim koracima naprijed'

Ovog četvrtka Umjetnička galerija Dubrovnik dodijelila je nagrade, povelje i priznanja, kao i zahvalnice, istaknutim pojedincima i pravnim osobama za osobite doprinose.

Za izniman doprinos obogaćivanju Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik povelju je dobio umjetnik Ahmet Ertuğ.

– S obzirom na financijsku situaciju koja nije niti malo zahvalna, ne možemo otkupljivati sve ono što nam je potrebno kako bismo upotpunili zbirku Umjetničke galerije Dubrovnik na najkvalitetniji mogući način. Tako se oslanjamo na umjetnike koji nam doniraju, na našu molbu, svoja djela. Najmanje je što možemo napraviti zahvaliti im jednom ovakvom gestom – rekao je ovom prilikom ravnatelj UGD Marin Ivanović, dodavši kako pet djela ulazi u zbirku UGD i samim time u hrvatsku kulturnu baštinu. Vrlo je važno istaknuti i zahvaliti se i svima ostalima, recimo osobito je važno 81 djelo Antona Cetina koje nam je donirao. Umjetnik svoja djela grupira, a možemo najaviti i njegovu izložbu u svibnju – zaključio je Ivanović.

Priznanja za doprinos obogaćivanju Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik dodijeljena su dr. sc. Antunu Karamanu, Vedranu Grabovcu, Josipu Škerlju, Anabel Zanze, Antonu Cetinu, i Dubravku Mokroviću.

– Galerija ide, u posljednjih godinu dana, krupnim koracima naprijed i to programom koji premašuje i jednogodišnje programsko iskustvo. Sada smo došli u trenutak kada se i eho tog programa na neki način pokazuje. Također njeguje vrijednost priznanja i na određeni način tako potvrđuje i svoje intencije te se i bogati fundus i djelatnost. Tako da su zapravo svi zadovoljni – Rekao je pak dr. sc. Antun Karaman, dodavši kako je svako poklonjeno djelo korak naprijed.

– Danas možda i nisu vremena poklona, međutim – malo po malo. Sjećam se kad sam i sam radio u Galeriji, godinama bismo znali ne dobiti ništa a ne imati ni novaca ni iz državnih ni iz gradskih fondova kako bismo mogli kupiti radove, pa bi umjetnici uskočili poklonima. Danas je situacija bolja, no opet nedovoljna za količinu realiziranih umjetničkih djela kojima bi trebalo popunjavati zbirke kako bi one dobile suvisli ‘štof’. Galeriji to puno znači – dodao je Karaman.

Zahvalnica za doprinos razvoju i realizaciji izložbenog projekta ‘Ahmet Ertuğ: Točka iščeznuća’ otišla je večeras Hotelu Rixos Libertas Dubrovnik, Turkish Airlinesu, i Turskom kulturnom centru Yunus Emre.

Osobio je lijepo priznanje uručeno Margariti Pavlić, učenici 4. razreda osnovne škole. Njoj je uručena nagrada koju je osvojila za 1. mjesto na međunarodnom likovnom natjecanju ‘Youth Artistic Expression’ koju organizira Udruga svjetskih povijesnih gradova (OWHC) koju čini 300 gradova koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Margarita je bila jedna od 75 polaznika Likovne radionice koja je prošle godine organizirana u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. To je najbolji pokazatelj uspješnosti i kvalitete projekta koji je imao ogroman odaziv pa je radionica organizirana i ove godine o čemu je također nešto više rekao ravnatelj Ivanović.

– Umjetnička galerija Dubrovnik prošle godine imala je vlastite radionice za djecu i kandidirali smo radove koje smo kandidirali a Margarita je dobila prvu nagradu, na što smo jako ponosni – rekao je Ivanović, a mala umjetnica dodala:

– Jako mi puno znači iako je ovo samo jedan mali rad, jedan od manjih, ali meni jako poseban. Umjetnost me privlači i volim ju jako, crtam svaki dan – rekla je pak Margarita.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist