Kultura

FOTO ‘Zavičaj, naše male atlantide’ Ivana Andrašića

FOTO ‘Zavičaj, naše male atlantide' Ivana Andrašića

U prostorima galerije Sebastian večeras je otvorena izložba slika poznatog hrvatskog umjetnika Ivana Andrašića, pod nazivom ‘Zavičaj, naše male atlantide’.

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen na samom je otvorenju rekao kako je ovo je ‘apsolutno savršen dan za otvaranje izložbe Ivana Andrašića’.

– Ovi akvareli koje vidite nisu samo vezani uz današnji dan samo zato jer je njihovo gradivno tkivo voda i koprena koja ih otvara i zatvara, ovisi kako na to gledate i kakvog ste raspoloženja. Upravo današnji dan, s ovim oblacima, kišom ustvari je savršena scenografija za ovu izložbu. Meni je akvarel omiljena tehnika, zbog čega mi je ova izložba izrazito draga. I ne samo zbog toga. U današnjem dobu dominacije, ako govorimo o likovnim umjetnostima – ulje na platnu, grafika… Onoga što ima ‘dobru prođu’, hrabro je i pohvalno izražavati se i u tehnici koja ima svoju misao vodilju koja ne dopušta uvijek da joj namećete svoju volju, niti greške. Nije se lako izraziti u akvarelu, iako to izgleda jako jednostavno. Ovdje što je jako dublje i šire, to je jedna dublja inspiracija. Kad netko gleda slike, možete vidjeti kako Ivan Andrašić ne radi cikluse kao da su otkinuti nožem. To nadahnuće provlači se kroz sve njegove faze – rekao je Viđen i dodao kako je svaka od slika jedan prozor za meditaciju.

O UMJETNIKU:

Ivan Andrašić rođen je 21. prosinca 1959. u Molvama, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je Gimnaziju završio u Đurđevcu. Diplomirao je 1983. Na Odsjeku za pegagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od mladenačkih dana posvećen je slikarstvu prešavši dug i temeljit razvojni put od naivističkih prizora podravskog krajolika, običajnih i rustikalnih upri zorenja, do istančane varijante impresionističkih slika na staklu i posebice u akvarelu. U profinjenoj tonskoj skali, te neponovljivim atmosferskim kretanjima i promjenama, kao i odmaku od naglašene rustikalnosti u korist liričnosti, postaje potpuno zaseban i izniman autor podravske slikarske scene.

Od osamdesetih godina prošlog stoljeća inten zivno se bavi i grafičkim izrazom. Crtež mu je čist, elegantan, kompozicijski razvijen, također izvan manirizma naive. Ostvario je nekoliko grafičkih mapa u suradnji s eminentnim književnim autorima, ističući se posebice kao sinergijski usklađen ilustrator književnih djela. Veoma rano, daleke 1971. Započinje izlagati u zemlji i inozemstvu. Do danas je priredio osamdeset samostalnih izložaba, te nekoliko stotina skupnih, diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, gdje je boravio na studijskim putovanjima.

Danas se mnoge njihove slike nalaze širom svijeta, u galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama. U obiteljskom skladu i kreativnoj atmosferi sudjeluju njihove dvije kćeri, Patricija i Izabela, produžavajući obiteljsku tradiciju plodnog i kreativnog života.

Ivan Andrašić član je umjetničko-strukovnih udruga DNLUH-a (Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske) i ZSUH-a (Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske).

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist