DuList IN

FOTO ‘Vrijeme je za vino’ u restoranu Nautika

FOTO 'Vrijeme je za vino' u restoranu Nautika

Večeras je u restoranu Nautika održana ne tako obična press konferencija. Degustacijskom press konferencijom ‘Vrijeme je za vino’ najavljen je početak prvog regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine, a ujedno nas je press konferencija uvela u Dubrovačku vinsku setemanu i sva događanja koja nas očekuju u sklopu festivala.

Na početku se obratio župan Nikola Dobroslavić koji je kazao kako Dubrovačko – neretvanska županija usitinu ima najbolja vina, koja trebamo i moramo bolje promovirati, te kako se nada da će Dubrovnik FestiWine, kao jedan od alata te promidžbe, postati tradicionalna manifestacija u Dubrovniku. Zahvalio se sponzorima, donatorima i suradnicima, bez kojih ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati.

Direktorica razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, Melanija Milić, je istaknula kako se projekt Dubrovnik FestiWine-a dugo i temeljito pripremao, a nakon što je Strategija vinarstva i vonogradarstva županije istaknula kao jedan od problema upravo spomenutu nedovoljnu promidžbu županijskih vina i vinara. DUNEA je aplicirala i dobila projekt prekogranične suradnje interaktivnog razvitka vinarstva i turizma pod nazivom ”Mreža vinskog turizma – WiNe” (Wine Network Tourism) čije je središnje događanje upravo regionalni festival vina Dubrovnik FestiWine. Ovaj cjelokupni projekt je vrijedan oko 3 milijuna kuna, a objedinjuje tematske vinske staze, vinski muzej, program vinske obuke i Dubrovnik FestiWine i traje 24 mjeseca.

Štošta nas očekuje ovaj bogati vinski tjedan, pa su tako najavljena događanja u sklopu festivala. Sutra, u utorak 22. travnja u dvorani Visija s početkom u 19.30 sati prikazat će se izvrsni HRT-ov dokumentarac „Dossier Zinfandel” koji govori o povijesti “tajanstvene loze” koja je u Ameriku stigla u 19. stoljeću i gotovo 180 godina intrigirala znanstvenike, vinare i vinoljupce svojim nepoznatim podrijetlom. Ulaz na projekciju je besplatan pa ovim putem još jednom pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

U četvrtak, 24. travnja također u Visiji, od 9.00 do 18:00 sati na rasporedu je stručni skup „Vino u turizmu“, namijenjen prije svega vinarima, ugostiteljima, hotelijerima ali i svima zainteresiranim sugrađanima. Skup je također otvoren za javnost. Kreator, moderator i jedan od predavača na stručnom skupu je Denis Ivošević, direktor TZ Istre.

Petak i subotu u Klarisi je središnji dio festivala – izložba županijskih vina gdje će se predstaviti 61 vinar iz Dubrovačko-neretvanske županije, te 15 vinara iz Crne Gore, a u petak popodne paralelno se održavanju predavanja i vinske radionice u dvorani Visia. Predavanja su također otvorena za javnost, a sve zainteresirane vinoljupce pozivamo na vinske radionice na kojima mogu sudjelovati uz ulaznicu od 50,00 kuna.

Subota je rezervirana za izložbu vina ali i za jedan poseban event koji je nazvan Blind date – Spoj na slijepo. U malom Stonu, kako i priliči, izabrat će se najbolje bijelo vino za našu stonsku kamenicu.

U sklopu Dubrovnik FestiWine-a organizirano je i natjecanje/ocjenjivanje prethodno prijavljenih vina Dubrovačko-neretvanske županije. Najbolja vina dobit će nagrade Dubrovnik FestiWine Trophy 2014.

Ocjenjivački sud sastoji se od domaćih i inozemnih sudaca, enologa, pisaca, novinara, bloggera, vinskih trgovaca, promotora vina i vinske kulture čija međunarodna i strukovna raznolikost jamče neovisno i nepristrano ocjenjivanje.

Vinske uzorke ocjenjivat će međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od višečlanih komisija/panela. Predsjednik ocjenjivačkog suda je Bojan Kobal, koji je zaposlen kao enolog u nastarijoj vinariji u Sloveniji, te posjeduje službenu licencu za ocjenjivanje vina i redovito sudjeluje na brojnim svjetskim natjecanjima, a koji se prisutnima obratio na press konferenciji kazavši kako je na ocjenjivanje stiglo ukupno 80 vina, 24 bijela, 4 rose-a, te 52 crvena vina, i kako je Hrvatska po autohtonim sortama i kvaliteti vina zasigurno lider u regiji. Kazao je kako ih čeka težak posao jer smatra da su sva vina, nakon toliko rada i truda, i na kraju i čuvanja – izvrsna!

Press konferencija je završila vinokušnjom – i to šetnjom kroz našu županiju s g. Aleksandrom Noršićem, sommelierom i predavačem na Dubrovnik FestiWine-u. G. Noršić je inače jedan od članova tima tvrtke Jabuke & Ruže, sponzora festivala, te ujedno jedan od sudaca pri ocjenjivanju vina i dodjeli Dubrovnik FestiWine Trophy-a, i voditelj dvije vinske radionice na Dubrovnik FestiWine-u– Komarna – Nova zvijezda Jadrana, stručno vođena degustacija, predstavljanje i kušanje vina vinara grupe Komarna 7 (K-7)te Naši furesti –stručno vođena radionica na temu udomaćenosti internacionalnih sorti na terenu Dubrovačko-neretvanske županije.

Na ovoj vinokušnji, predstavnici medija su uživali u kratkoj prezentaciji te u 5 autohtonih sorti, pa su tako kušali rukatac, malvasiju dubrovačku, pošip, rose plavac mali i plavac mali uz odgovarajuće zagriske koje je pripremio chef restorana Nautika.

Festiwine logo

Ovaj projekt sufinanciran je od strane Europske unije

Festiwine logo

www.cbccro-mne.org

Festiwine logo

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist