Zanimljivosti

FOTO Vlasnici McLarena i Brooklyn Netsa usidreni pred Gradom

FOTO Vlasnici McLarena i Brooklyn Netsa usidreni pred Gradom

U akvatorij između Grada i Lokruma jutros su akostale dvije lijepe megajahte bogatih vlasnika.

Prva je ljepotica imena ‘Kogo’, 72 metra duga megajahta izgrađena 2006. godine u francuskom brodogradilištu Alstom, u vlasništvu je Saudijca Mansoura Ojjeha, ‘teškog’ 2,6 milijardi dolara.

Ojjeh, 63-godišnjak koji inače živi u Švicarskoj, vlasnik je holdinga TAG iz Luksemburga (brend satova TAG Heuer), kojeg je naslijedio od oca. Također se bavi nekretninama, hotelijerstvom, draguljima. Ojjeh je također poznat kao suosnivač Formula 1 momčadi McLaren, a upravo je jedan od najboljih F1 vozača, Britanac Lewis Hamilton, čest gost plovila, a britanski tabloidi povezivali su ga s vlasnikovom 18-godišnjom kćeri. Inače, Ojjeh je jahti dao ime Kogo prema svojoj supruzi, a može se iznajmiti za 455 tisuća eura tjedno.

Druga ljepotica usidrena bliže Gradu je 62 metra duga jahta ‘Solemar’, izgrađena 2003. godine u brodogradilištu Amels u nizozemskom gradu Vlisingenu. Zanimljivo je i da je još za vrijeme gradnje prodana svom vlasniku, ruskom multimilijarderu Mikhailu Prokhorovom.

Taj poduzetnik s diplomom Moskovskog instituta za financije ime, slavu i novac (Forbes ga je 2012. godine procijenio na 13 milijardi dolara, što ga čini sedmim najbogatijim Rusom!) stekao je u trgovini metalom, a poznat je i kao vlasnik NBA momčadi Brooklyn Nets. Godine 2004. pokrenuo je i vlastitu fondaciju za potporu kulturnim institucijama u Rusiji.

Oba broda plove pod zastavom Kajmanskog otočja.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist