Grad

FOTO Vlahušić i Franković prosvjedovali ispod žičare, traže koncesiju za Grad

FOTO Vlahušić i Franković prosvjedovali ispod žičare, traže koncesiju za Grad

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) sa zamjenicima te predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ) prosvjedovali su u četvrtak na donjoj postaji dubrovačke žičare u vlasništvu tvrtke Excelsa nekretnine (dio Grupacije Lukšić) zbog više godišnjeg neplaćanja koncesije, a zatražili su i od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da, ukoliko se koncesija ne počne plaćati, 8. srpnja ne produlji godišnju dozvolu za rad žičare.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako je žičara lani imala 40 milijuna kuna prometa, te čak 28 milijuna kuna dobiti.
– Žičara je lani imala 472 tisuća putnika i 40 milijuna kuna prometa te 28 milijuna kuna čiste dobiti. Žičara je u jednoj godini poslovanja isplatila cijeli Atlas koji je privatiziran i prodan. Radi se o ekstra profitu i najisplatljivijoj žičari na svijetu. Nadam se da Ministarstvo prometa neće onda 8. srpnja produljiti dozvolu za rad jer u njoj stoji da moraju biti ispunjeni svi uvjeti. Mi smatramo da u to spada i koncesija – rekao je Vlahušić.
Napomenuo je kako je šest godina dovoljno rada bez koncesije, te kako drži da se sve skupa može završiti do 8. srpnja kad istječe postojeća dozvola za rad.
Upitan zašto tvrtka Excelsa nekretnine nije dobila koncesiju koju su zatražile u kolovozu 2015. godine, Vlahušić je rekao kako postoje dva preduvjeta za izdavanje koncesije.
– Preduvjet je bila odluka Gradskog vijeća, ali i suglasnosti Ministarstva prometa, Ministarstva financija i DUUDI-ja. Excelsa nekretnine nisu bile dovoljno korektne za to napraviti. U ovom slučaju primjenjivi su zakon o žičarama i zakon o koncesijama. Žičara je jedinstvena i bez sinergije Grada, Excelse, sudskih vještaka nije moguće to napraviti. Ako netko želi pronaći rupu u jednom od ta dva zakona, naći će je. Nemojmo držati fige u džepu i ajmo riješiti ovo – rekao je Vlahušić.
Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković rekao je kako bi osovina svih tvrtki koje posluju u Dubrovniku, trebala biti društveno odgovorno poslovanje.
– Ovdje smo svjedoci društveno neodgovornog poslovanja, a glavna prepreka je to što u Zakonu o žičarama stoji kako koncesionar mora podnijeti zahtjev, ali zakon nije propisao što se događa u slučaju kada se djelatnost već obavlja. Već dugi niz godina se prevoze gosti. Ovo je je jedan mirni prosvjed, iskazivanje jednog nezdovoljstva društveno neodgovornim poslovanjem prema Gradu Dubrovniku –  rekao je Franković te dodao kako bi stvari bile drugačije da su Excelsa nekretnine od početka iskazale interes za plaćanje koncesije.
Inače, prijepori oko poslovanja dubrovačke žičare traju već nekoliko godina, a po posljednjem modelu koji je pred Excelsa nekretnine, u vlasništvu Grupacije Lukšić stavio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, Grad Dubrovnik na ime koncesije potraživao je 15 posto od svake prodane karte u razdoblju do 50 godina. Na taj prijedlog suglasnost nije dalo Ministarstvo financija zbog više razloga, u prvom redu zbog vremenske nedorečenosti.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist