Kultura

FOTO/VIDEO POVODOM FESTE Tko je sve bio na koncertu DSO-a?

FOTO/VIDEO POVODOM FESTE Tko je sve bio na koncertu DSO-a?

Katedrala je večeras bila ispunjena predivnim zvucima. Razlog tomu su bili Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački komorni zbor koji su održali koncert u povodu Feste sv. Vlaha i Dana grada Dubrovnika.

Koncertom je ravnao Frano Krasovac, a kao solisti nastupili su tenor Tomislav Tukša i mezzosopranistica Flaka Goranci. Koncert je organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik.

Nakon studija pjevanja u Albaniji i Izraelu, Flaka Goranci pronašla je svoj profesionalni dom u Beču. Pojavljivala se u brojnim ulogama, uključujući Cherubino i Contessa u Figarovom piru, Dorabella u Cosi fan tutte, Didona u Didona i Enej, Olga u Evgeniju Onjeginu i drugima. Godine 2017. debitira kao Carmen u Magdeburgskoj opernoj kući u Njemačkoj. Radila je s uglednim dirigentima, među kojima su Nicolaus Harnoncourt, Erwin Ortner, Enrico Delamboye, Manfred Mayrhofer, Vittorio Parisi, Zešev Dorman, Yishai Steckler, Zhani Ciko, Leonardo Quadrini, te s opernim redateljima kao što su Uwe Eric Laufenberg, Carlos Wagner, Niv Hoffman, Dani Ehrlich, Nikolin Gurakuqi i Michal Grover Friedlander. U Dubrovniku nastupa prvi put, ali u Hrvatskoj joj je ovo drugi nastup, nakon solo izvedbe u ‘Muci po Ivanu’ J. S. Bacha u zagrebačkoj dvorani Lisinski.

Tomislav Tukša od 2007. do danas bavi se opernim pjevanjem. Sudjelovao je u brojnim produkcijama i koncertima opernih brojeva i popularnih pjesama. Osvojio je 2. nagradu na državnom natjecanju u Dubrovniku te dvije prve nagrade na međunarodnom natjecanju “Bruna Špiler” u kategorijama duet i najljepši glas. Usavršavao se na seminarima Annemarie i Gerharda Zellera, Scotta McCoya, Lidije Horvat Dunjko, Petera Mausa te Snežane Brzaković.

A na programu su bili:
G. Caccini Ave Maria, arr. F. Krasovac
A. Vivaldi Gloria, Domine Deus
L. Sorkočević Simfonija br. 4 u F duru
W. A. Mozart Laudamus te, iz Mise u c molu KV 427
J. Haydn Simfonija br. 30 u C duru ‘Alleluja’, Hob. I:30
J. Kolb Svetom Vlahu
J. Kuničić Svetom Vlahu
T. Resti Salutis aram Blasius / Svoj oltar Vlaho podiže
W.A. Mozart Ave verum corpus, K. 618

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist