Kultura

FOTO / VIDEO Otvorena izložba Tonka Smokvine u galeriji Sebastian

FOTO / VIDEO Otvorena izložba Tonka Smokvine u galeriji Sebastian

U Galeriji Sebastian u Dubrovniku, u utorak 31. ožujka, otvorena je samostalna izložba akademskog slikara Tonka Smokvine naziva „Nemir“. Na izložbi je predstavljeno šesnaest recentnih slika iz istoimenog ciklusa s motivima koji graniče između apstrakcije i figuracije. Autor izložbu posvećuje prerano preminuloj majci.

Likovni kritičar Marin Ivanović u katalogu je, između ostaloga, zapisao: „Napravivši još jedan korak naprijed, sigurno i bez žurbe, Tonko je zakoračio prema apstrakciji i ostvario kvalitativni pomak u evoluciji vlastitog slikarskog bića, ali bi bilo nepošteno reći da je iz dosadašnjeg utvrđenog rukopisa iskoraknuo radi straha, jednako kao što bi neistinito bilo tvrditi da je zastao na ovoj točki jer je nedosljedan ili neodlučan; s takvim su se argumentacijama umanjivala djela Ljube Ivančića ili Frane Šimunovića. Sasvim suprotno, osjetivši kako je uspostavio ekvilibrij između redukcije i apstrakcije, oslobodivši potez uvjetovanosti predloška i davši mu inherentnu logiku i autonomiju, zaokružio je novi ciklus slika koje mogu asocirati na vegetaciju ili krajobraz, ali su zapravo materijalne značajke jednog duhovnog zrenja. Pojedine slike u Tonkovom ciklusu ipak vraćaju dug prethodnim radovima; motivski – agavama, cvjetovima i pelješkim pejzažima, a stilski – akademskim eksperimentima s ljepljivim papirnatim trakama, kolorističkim eskapadama ružičaste fuksije i chartreuse zelenih akcenata, kao i organizaciji velikih površina u jednom valeru sive, plave ili crne. Na prethodnim je radovima suočavanje takvih koloriranih polja oštrih bridova, postavljenih iskosa, odozgo ili odozdo, stvaralo prostor, anuliralo volumen te istovremeno bivalo motivom. Sada velike lazurne površine u jednome tonu nisu više kontrastirane jedna drugoj, već novoj tvorbi – razvijenoj gesti i pastoznom namazu s kojima tvore komplementarno jedinstvo autentičnog prosedea. O njima neovisni, spiralni su crteži koji se pojavljuju na pojedinim slikama, uvjetno rečeno „cvjetovi“, a u duhovnom smislu reprezenti kružnog kretanja stvari u prirodi, kao i samoga života.“

Nakon ponovnog otvorenja 2013. godine, Galerija Sebastian je do sada priredila 28 izložbi hrvatskih umjetnika, nastavljajući tradiciju najaktivnijeg čimbenika izložbene djelatnosti u Dubrovniku. U ovoj godini, program Galerije Sebastian obuhvaća 15 izložbi, među kojima su one Luka Paljetka, Josipa Ivanovića, Josipa Škerlja, Antuna Borisa Švaljeka, Charlesa Bilicha i Mira Vuce.

Tonko Smokvina rođen je u Dubrovniku 1980. godine. Završio je srednju Umjetničku školu „Luka Sorkočević“ u Dubrovniku, smjer slikarski dizajner. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. godine u klasi profesora Eugena Kokota. Član je HDLU Dubrovnik. Osim slikarstvom, bavi se i pedagoškim radom. Realizirao je nekoliko slikarskih ciklusa i čitav niz pojedinačnih radova. Izlagao je na petnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Živi i radi u Dubrovniku.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist