KulturaŽupanija

FOTO / VIDEO Održan prvi međunarodni susret Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika

FOTO / VIDEO Održan prvi međunarodni susret Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika

Tijekom prošlog tjedna u Stonu i u Dubrovniku održan je prvi međunarodni susret hrvatske književnosti u organizaciji Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika, uz predstavnike i pisce iz Dubrovnika, doline Neretve, Huma – Hercegovine, Boke Kotorske i Molisea, malog gradića i u Italiji gdje žive Hrvati.

Iz Dubrovnika i doline Neretve sudjelovali su akademik Luko Paljetak, Ana Marija Paljetak, Enerika Bijač, Stjepan Šešelj, Hrvoje Barbir, Frane Vlatković, Domagoj Vidović, Stanko Krnjić i Boris Njavro u ime Društva dubrovačkih pisaca, iz ogranka Hum – Hercegovina Ljubo Krmek, ujedno i predsjednik Južnohrvatskoga ogranka DHK, Pero Pavlović, Antun Lučić i fra MljenkoStojić, iz Boke Kotorske došli su Zvonimir Deković, Desanka Matijević i Miroslav Sindik, a iz Molise Antonio Sammartino, Gabriele Blascetta, GianlucaMiletti i Nico Pasciullo. Uz njih na skupu su sudjelovali i Božo Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, te Ivan Sivrić, predsjednik DHK Herceg-Bosne.

Sve je počelo u četvrtak, 18. svibnja okupljanjem u Stonu, gdje je inače i središte ove udruge, u kojem su inače ovih dana veliki radovi i obnavlja se puno toga, između ostalog, Društvo prijatelja dubrovačke starine obnavlja veliku utvrdu Kastio. Uz pozdrav sudionicima se na početku obratio njihov domaćin i načelnik općine Ston Vedrana Antunice, a uz predstavljanje svih sudionika, poveo se razgovor na temu položaja hrvatskog jezike i hrvatske književnosti danas, te završnom književnom večeri za građane Stona u tamošnjem Kneževom dvoru. Drugi dan sudionici skupa posjetili su Osnovnu školu u Stonu, gdje je uz nastupe njihovih učenika prigodnim riječima akademik Luko Paljetak govorio o danima i godinama koje je veliki Marin Držić proveo u Stonu kao tajnik solane, o čemu se malo zna, te je učenike upoznao sa životom i radom Antuna Bratosaljića Sasina, na žalost manje znanog nam književnika iz Stona u vrijeme Dubrovačke Republike. Tom prigodom vesela družina iz Molise održala je i prigodni nastup, uz upoznavanje učenika sa svojom prošlošću i razlogom odlaska u Italiju, u bijegu pred Turcima iz Makarske i iz Neretve u davnom 15. stoljeću. Skup je nastavljen u Dubrovniku, okupljanjem u Galeriji „Dulčić, Masle, Pulitika“ predstavljanjem svim sudionika, uz pozdrav domaćina Magdalene Prkut ispred Umjetničke galerije, koja je pomogla u organizaciji ovog vrijednog susreta. Tom prigodom najavljeno je kako će naredni susret Južnohrvatskog ogranka DHK biti održan u kolovozu ove godine u Italiji, u malom hrvatskog gradiću Molise, gdje će domaćini biti tamošnji talijanski Hrvati.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist