Kultura

FOTO / VIDEO Održan prvi međunarodni susret Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika

Tijekom prošlog tjedna u Stonu i u Dubrovniku održan je prvi međunarodni susret hrvatske književnosti u organizaciji Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika, uz predstavnike i pisce iz Dubrovnika, doline Neretve, Huma – Hercegovine, Boke Kotorske i Molisea, malog gradića i u Italiji gdje žive Hrvati.

Iz Dubrovnika i doline Neretve sudjelovali su akademik Luko Paljetak, Ana Marija Paljetak, Enerika Bijač, Stjepan Šešelj, Hrvoje Barbir, Frane Vlatković, Domagoj Vidović, Stanko Krnjić i Boris Njavro u ime Društva dubrovačkih pisaca, iz ogranka Hum – Hercegovina Ljubo Krmek, ujedno i predsjednik Južnohrvatskoga ogranka DHK, Pero Pavlović, Antun Lučić i fra MljenkoStojić, iz Boke Kotorske došli su Zvonimir Deković, Desanka Matijević i Miroslav Sindik, a iz Molise Antonio Sammartino, Gabriele Blascetta, GianlucaMiletti i Nico Pasciullo. Uz njih na skupu su sudjelovali i Božo Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, te Ivan Sivrić, predsjednik DHK Herceg-Bosne.

Sve je počelo u četvrtak, 18. svibnja okupljanjem u Stonu, gdje je inače i središte ove udruge, u kojem su inače ovih dana veliki radovi i obnavlja se puno toga, između ostalog, Društvo prijatelja dubrovačke starine obnavlja veliku utvrdu Kastio. Uz pozdrav sudionicima se na početku obratio njihov domaćin i načelnik općine Ston Vedrana Antunice, a uz predstavljanje svih sudionika, poveo se razgovor na temu položaja hrvatskog jezike i hrvatske književnosti danas, te završnom književnom večeri za građane Stona u tamošnjem Kneževom dvoru. Drugi dan sudionici skupa posjetili su Osnovnu školu u Stonu, gdje je uz nastupe njihovih učenika prigodnim riječima akademik Luko Paljetak govorio o danima i godinama koje je veliki Marin Držić proveo u Stonu kao tajnik solane, o čemu se malo zna, te je učenike upoznao sa životom i radom Antuna Bratosaljića Sasina, na žalost manje znanog nam književnika iz Stona u vrijeme Dubrovačke Republike. Tom prigodom vesela družina iz Molise održala je i prigodni nastup, uz upoznavanje učenika sa svojom prošlošću i razlogom odlaska u Italiju, u bijegu pred Turcima iz Makarske i iz Neretve u davnom 15. stoljeću. Skup je nastavljen u Dubrovniku, okupljanjem u Galeriji „Dulčić, Masle, Pulitika“ predstavljanjem svim sudionika, uz pozdrav domaćina Magdalene Prkut ispred Umjetničke galerije, koja je pomogla u organizaciji ovog vrijednog susreta. Tom prigodom najavljeno je kako će naredni susret Južnohrvatskog ogranka DHK biti održan u kolovozu ove godine u Italiji, u malom hrvatskog gradiću Molise, gdje će domaćini biti tamošnji talijanski Hrvati.

Pročitajte još

Dodatna pomoć zdravstvu i smanjenje plaća u Županiji

Dulist

IGRE U DOBA KORONE Situacija nije bajna, program će biti izmijenjen. Koliko, još ne znamo

Dulist

POSTRANJANI ZGROŽENI Netko je preko noći iščupao ležeće policajce pred školom!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija