Grad

FOTO / VIDEO Nesvakidašnja glazbena radionica vrijednih MarkoSa i Nigela

FOTO / VIDEO Nesvakidašnja glazbena radionica vrijednih MarkoSa i Nigela

Međunarodni kulturni edukacijsko-rehabilitacijski festival Sentimento, kojeg vodi priznati dubrovački tenor Stijepo Gleđ MarkoS, danas je u hotel Valamar President donio čaroliju glazbe i veselja!

Naime, održana je velika glazbena radionica za osobe s intelektualnim teškoćama Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg su vodili naš Markos, ali i veliki svjetski glazbeni rehabilitator Nigel Osbourne, koji jnam je ukratko pojasnio što se događa na raodionici.

-Glazbena terapija je međunarodna stvar, a u Hrvatskoj postoji vrlo dobar praxis toga, individualno je generalno dobro. To znači puno, daje stimulanse za mozak, za emociju djeci, no i omogućava lakši pokret. To je osnovno psiho, biološko i socijalno unapređenje osobe – kazao nam je Osbourne.

Na jutrošnjoj terapiji, sudjelovali su Centar za rehabilitaciju Josipovac, Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković, Osnovna škola Marina Držića – škola s posebnim programom, Udruga Dva skalina, Udruga Leptirići-Ploče, Udruga Poseban prijatelj, Udruga Radost-Ploče, Udruga Rina Mašera, Udruga za Down sindrom DNŽ.

Oni će do 16. lipnja nastaviti razvijati i aranžirati svoje vlastito glazbeno djelo kroz radionice, a aranira se za izvedbu Dubrovačkog simfonijskog orkestra, uz orkestraciju samog Osbournea.

-Nastavnik Nigel radi po svjetskim standardima, a uz njega kao glazbenog rehabilitatora stvorila se čarolija glazbe – kaže nam Markos, dok se dvorana ispunja čarolijom. Kroz snažnu interakciju profesora-pjevača te posjetitelja radionice, proššao se danas put oko svijeta na krilima pjesme! Krenuli su u Grčku, pa u Libanon, Saudijsku Arabiju, Indiju, Maleziju, Australiju, Indoneziju, Kinu, Rusiju, Afriku, Aljasku, Karibe, Ameriku, Veliku Britaniju – malo brodom, malo avionom…

Veliku pomoć dale su im tri djevojčice iz OŠ ‘Marin Držić’, koje svaki dan iza škole volontiraju u udrugama, a koje su podijelile perkusionističke instrumente svima koji su bili spremni za pjesmu i ples!

Što je Sentimento?
Sentimento je sinonim solidarnosti, humanosti, ljubavi i brige za osobe koje se nalaze na marginama društva pokazujući plemenitost glazbene umjetnosti i vrijednost poticanja kulturnih projekata koji obogaćuju društvo. Uz bogati kulturni program na kojem gostuju svjetska glazbena imena Sentimento donosi i stvarne promjene u zajednici, izravno utječe na rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, edukaciju roditelja i mladih glazbenika te usavršavanje terapeuta.

Program festivala koji se održao u rujnu 2015. godine senzibilizirao je javnost i omogućio razvoj jednog sasvim novog pristupa u umjetničkom izričaju u kojem se prilikom nastajanja novog glazbenog djela povezuju osobe s posebnim potrebama i svjetski priznati glazbenici. Tako je nastao kulturni festival koji u bogati kulturni sadržaj i renomirane glazbenike, poput prošlogodišnjeg gostovanja renomiranog kvarteta Brodsky, uključuje i osobe koje se nalaze na marginama društva.

Plan za 2016. godinu je rasti s istim ciljem – glazbu i zvuk koristiti za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama kako bi se omogućila njihova integracija u zajednicu kojoj doprinose i unutar koje komuniciraju kao umjetnici i stvaratelji uz pomoć glazbenih terapeuta skladajući glazbena djela koja izvode svjetski poznati glazbenici.

Nastavak programa:
21. lipnja 2016. u 21h – koncert Sentimento ispred dubrovačke katedrale
Novonastalu kompoziciju izvodi specijalan gost koncerta Nenad Bach i Stijepo Gleđ Markos
23. lipnja 2016. – glazbena radionica za glazbenike s posebnim potrebama
Sudjelovanje francuske glazbenice Anna K. Eaves – prof. dr. Osborne

Suradnici festivala Sentimento 2016.:
Suradnici festivala su svjetski priznati stručnjaci i humanitarci koji svojim talentom svjedoče pravo značenje glazbene umjetnosti koja povezuje i poziva na ljubav i zajedništvo. Stoga Sentimento i ove godine nastavlja suradnju sa profesorom Nigelom Osborne-om, kompozitorom, glazbenikom te vodećim svjetskim glazbenim pedagogom koji se posebno ističe u rehabilitaciji glazbom. Ovaj svjetski priznati humanitarac za svoj znanstveni i edukacijski rad između ostalih dobio je i ugledno priznanje britanske kraljice Elizabete.

Ove godine poseban glazbeni gost Sentimenta je Nenad Bach, kantautor, producent, performer i mirovni aktivist koji sustavno promovira hrvatsku kulturnu baštinu u svijetu među istaknutim političarima, glumcima, glazbenicima i poduzetnicima. Na pozornici je nastupao sa brojnim glazbenicima poput Bona Voxa, Bruce Springsteen-a, Leonarda Cohena i drugima. Profesora Osbornea i Bacha veže i suradnja s jednim od najvećih glazbenih imena Lucianom Pavarottiem te velika humanitarna aktivnost u pomoći stradalnicima rata tijekom 90tih godina.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist