DuList IN

FOTO/VIDEO Kulinarske majstorije Veljka Barbierija uz tradicionalne zvuke

FOTO/VIDEO Kulinarske majstorije Veljka Barbierija uz tradicionalne zvuke

Kakav bi to bio Mediteranski sajam bez svoga zaštitnog lica i priznatog kulinarskog maga Veljka Barbierija.

Njegovo cijenjeno ime i miris domaćih specijaliteta privukli su brojna gastronomska nepca ove subote na Trg Marina Držića. S nestrpljenjem su tako svi čekali početak dijeljenja jela koje je Barbieri posebno pripremio za posjetitelje sajma. A okupio ih se zaista velik broj, na čemu je bio posebno zahvalan.

Kao svaki lonac, kaže Barbieri, i njegov ima pomiješano porijeklo. Tako su se u njegovim današnjim majstorijama mogli doživjeti dubrovački, dalmatinski… Pa i španjolski okusi, kojih je prema njegovim riječima, najviše. Ovakav se lonac kod nas radi uglavnom od janjetine, a Barbieri ju je zamijenio puretinom. Glavnu srž nosio je slanić, dok su ostali sastojci kao što je grašak, panceta, krumpir te salsa od pomadora upotpunili sadržaj jela. Završnom okusu doprinijela je Maraština konavoska, u kojoj je uživao ‘čak i Gundulić’, što je Barbieri izdvojio u svojoj prezentaciji.

Istaknuo je kako se nada kako će ‘svi moći osjetiti snagu, ako ne kvalitete jela, onda barem vremena u kojem se jelo prokuhalo’. No, zadovoljstvo na licima ljudi nije izostalo, što se moglo vidjeti brojnim praznim pjatima, a dolazilo se i po repete.

Niti jedna manifestacija ne može proći bez pjesme i plesa. Tako su program svojom izvedbom linđa upotpunili članovi Žutopas iz Smokovljana i Visočana te time pojačali tradicijski osjećaj koji je itetkako prisutan tijekom cijelog sajma. Ne smijemo izostaviti ni Klapu Bonaca koja je veselim dalmatinskim zvucima podigla atmosferu na još višu razinu.

Svečana dodjela priznanja
Petnaesta godina održavanja Mediteranskog sajma danas je obilježena i dodjelom svečanih priznanja sudionicama koji već dugi niz godina prezentiraju svoje proizvode, čime su postali i svojevrstan sinonim ovoga sajma. Europarlamentarka Marijana Petir, ili kako je nazivaju ‘kumom Mediteranskog sajma’, uručila je priznanja dobitnicima.

Priznanje za naj-sir otišlo je u paške ruke, i to sirane ‘Mih Kolan’. Vinogradara i dobrih vina na sajmu ne nedostaje, no moralo se izabrati ono najbolje… To je vino ‘Vitis’. Na sajam brojni posjetitelji dolaze zbog odličnih suhomesnatih proizovda, među kojima se ističe naravno i pršut. Priznanje za naj-pršut osvojilo je gospodarstvo ‘Roca’. Mlada čeljad voli posjetiti sajmove ovakvog tipa među ostalim iz zbog prirodnih kozmetičkih preparata. Priznanje za naj-kozmetiku otišlo je u ruke OPG-u ‘Jakopović’. Posljednje prizanje dodijeljeno je spomenutoj Klapi Bonaca za velik doprinos i aktivno sudjelovanje na Mediteranskom sajmu.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako nam je bilo. I ne zaboravite otići na sajam koji se održava još sutra. Imate još vremena za ugrabiti pokoji domaći proizvod.

mp

​​

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist