DuList IN

FOTO Večeras zatvaranje Igara; Hasanbegović: Igre su živjele s Gradom

FOTO Večeras zatvaranje Igara; Hasanbegović: Igre su živjele s Gradom

Prestižnu nagradu Orlando Hrvatske radio televizije, koja se već četiri desetljeća dodjeljuje za najbolja dramska i glazbena umjetnička ostvarenja Dubrovačkih ljetnih igara, ove će godine dobiti predstava ”Othello” u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i režiji Ivice Boban, te mladi ruski virtuoz, violinist Aleksey Semenenko i te klaviristica Inna Firstova, a posebno priznanje dodijelit će se baletu Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Dubrovniku povodom večerašnjeg zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igrara.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je kako su Igre najdugovječniji i najznačajniji hrvatski kulturni festival.

– One su i ove godine potvrdile svoju kvalitetu s vrhunskim umjetnicima. Imali smo prigodu svjedočiti vrhunskim izvedbama, a uspješan dramski program privukao je veliki broj posjetitelja. Igre su živjele s Gradom kao temelj umjetničke sastavnice unutar koncepcije festivala – rekao je Hasanbegović.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je kako je ove godine osobno dobio veliki broj poziva ljudi koji su tražili kartu više.

– Imali smo izvanredna gostovanja i pokazali kulturnu scenu. I tijekom ovih Igara postavlja se pitanje mogu li Igre biti ambijentalne i mogu li biti na Stradunu. Ove godine su od 47 dana bile čak njih 29 na Stradunu, tj. više od dvije trećine vremena. To je suživot Grada i Igara – rekao je Vlahušić te dodao kako će Grad Dubrovnik za sljedeću godinu izdvojiti milijun kuna više nego ove godine.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zahvalio se vodstvu Igara te dodao kako je nagrada Orlando otišla u prave ruke.
Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk istaknuo je kako su Igre ove godine imale izrazito tešku financijsku situaciju zbog otkazivanja glavnog sponzora.

– Naš glavni sponzor Vip nam je otkazao suradnju nakon objave programa, ali uspjeli smo i pokazali da se može. Ove godine smo imali povećanje zarade od prodaje ulaznica – rekao je Tarbuk.

V.D. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić rekao je kako je bio užitak surađivati s Dubrovačkim ljetnim igrama, pogotovo u godini koja je bila izrazito zahtjevna u smislu velikog broja događanja za prijenos. Ustvrdio je kako će suradnja, bez obzira tko bio na čelu HRT-a, sljedeće godine biti još i bolja.

Punomoćnica ravnateljice Igara Paulina Njirić zahvalila se Ministarstvu, Gradu, Županiji i HRT-u na potpori i iskazanom povjerenju.

Svečana dodjela nagrade Orlando, održat će se večeras kao uvod u gala koncert na Stradunu Simfonijskog orkestra HRT-a, pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz solistice Valentinu Fijačko Kobić i Dubravku Šeparović Mušović, te kvartet Henschel koji će uveličati zatvaranje 67. Dubrovačkih ljetnih igara. Hrvatska radio televizija izravno će prenositi koncert s početkom u 22,00 sata na 3. programu HTV-a i 3. programu HR-a.

Inače, na ovogodišnjim Igrama publika je mogla vidjeti gotovo dvije tisuće umjetnika, trideset dramskih, 21 glazbenu, pet plesnih, šest folklornih, sedam filmskih te četrnaest popratnih izvedbi na sedamnaest scenskih prostora.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist