Kultura

FOTO Večer mađarske književnosti i gastronomije u Kabogi

FOTO Večer mađarske književnosti i gastronomije u Kabogi

U sklopu prvih Dana mađarske kulture u nedjelju navečer u ljetnikovcu Bunić Kaboga održana je Večer mađarske književnosti i gastronomije.

Pozdravnu riječ uputila je počasna konzulica Mađarske u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija, dok su glumci Barbara Vlasics, Slaven Vidaković i Stipan Đurić čitali dijelove iz Gastronovele Gyule Krúdya.

Gyula Krúdy (Nyíregyháza, 1878. – Budimpešta, 1933.) je jedan od najvećih autora mađarske proze svih vremena čija djela na žalost, uopće dosad nisu bila prevedena na hrvatski jezik. Krúdy je majstor stila, proustovski čarobnjak za stvaranje atmosfere proteklih vremena, čije je gotovo cjelokupno književno stvaralaštvo posvećeno lijepim ženama, dobrom jelu i još boljem piću.

Podsjetimo, prvi Dani mađarske kulture u Dubrovniku u organizaciji Instituta Balassi– Mađarskog instituta u Zagrebu i počasnog konzulata Mađarske u Dubrovniku i Hrvatskog kazališta u Pečuhu otvoreni su u petak uz glazbu iz mađarskih opereta, nastavljeni jučer izložbom mađarskog slikara Jánosa Erdősa i prigodnom večeri poezijom te zatvoreni u nedjelju navečer.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist