Vaše vijesti

FOTO Ultimi u dječjem vrtiću na Osojniku

Male maškare na Osojniku

Danas su djeca iz dječjeg vrtića ‘Ježić – Osojnik’ krenula u povorku kroz svoje selo obilježavajući zadnji dan karnevala.

Nekoliko domaćih, lokalnih obitelji velikodušno je otvorilo svoja vrata i počastilo male maškare. Nakon toga dječja povorka vratila se u prostore svoga vrtića gdje se nastavilo s maškaranim plesom i čašćenjem krafnama.

Lokalna mještanka ispričala je malim maškarama o običaju poklada na Osojniku , koji je star nekoliko stotina godina:

“Ima 3 dana poklada. Prvu nedjelju su male maškare (školarci) , drugu nedjelju su srednji (srednjoškolci i odrasli stariji ljudi), i završni dan „Ultimi od karnevala“ je utorak , glavni dan za odrasle. Tada se maškare skupljaju na dogovorenom mjestu, škola ili mjesni dom, u popodnevnim satima. Imaju magarca na kojega posade karnevala koji je kriv za sve nedaće koje su se dogodile u protekloj godini (od karnevala do karnevala). Kreće se kroz selo, od kuće do kuće, maškare se svugdje lijepo pričekaju (počaste), i nastave dalje svojim putem. Kad obiđu cijelo selo, skupe se u domu (mjesni dom mladeži) gdje se nastavljaju zabavljati, a zatim pročitaju ostavštinu, što je komu dopalo. Za sve je kriv karnevo koji na kraju završi na lomači.“

Dječji vrtić na Osojniku inače je malo poznat dubrovačkoj javnosti. Započeo je svojim radom 2. rujna 2013. i u njemu trenutno boravi 22 lokalne djece, dobi 1,5-6,5 godina. Ima najveći broj polaznosti djece na području Dubrovnika (95 posto), a u njemu su zaposlene tri odgojiteljice. Od početka rada vrtić je aktivno uključen u lokalna događanja i po riječima zaposlenih odgojitelja ima ‘izvrsnu suradnju s roditeljima i mještanima’.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist