Kultura

FOTO U Saloči od zrcala zaživjelo ‘Sjećanje na Milana Milišića’

Dvadeset i pet godina prošlo je od smrti velikog i neprežaljenog pjesnika Milana Milišića, često navođenog kao prve civilne žrtve rata u Dubrovniku.

Njemu u čast, u Saloči su se okupili njegovi prijatelji, poznanici, ljudi koji su ga na bilo koji način poznavali, kako bi u zajedničkoj večeri prikupili sve ono što ih uz Milana veže.

Iz negove biografije možemo saznati kako je ovaj svestrani umjetnik rođen 6. srpnja 1941. godine, a školovao se u Dubrovniku i Beogradu, gdje je na Filološkom fakultetu završio studij svjetske književnosti. Bio je poet-in-residence na Sveučilištu NYU (New York University) i na Amherst-u u SAD-u.

Milišićev raznovrsni književni rad obuhvaća poeziju, eseje, putopise, dramska djela i književne reportaže. Bio je prevoditelj s engleskog jezika. Između ostalih preveo je neka od djela Tolkiena (zajedno s Mary Martin), Robert Frosta i Harold Pintera. Dubrovačko Kazalište Marina Držića je 1975. godine izvelo Milišićevu dramu ‘Lov na bljedolikog’. Uređivao je omladinski list Laus i časopis Dubrovnik i radio kao kazališni dramaturg. Bio je član Društva hrvatskih književnika i hrvatskog Centra PEN-a.

1984. godine je dubrovački omladinski list Laus objavio Milišićev tekst ‘Život za slobodu’ za koji ga je dubrovački SUBNOR optužio za ‘napad na tekovine socijalizma i NOR-a’. Milan Milišić je osuđen na godinu dana i šest mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

Pročitajte još

PREDSTAVLJENE NJEZINE DVIJE KNJIGE Prekrasna književna večer u čast Anamarije Paljetak

Dulist

‘TRAG U BESKRAJU’ Ines Tričković jazzom odala počast svom Oliveru

Dulist

Ove godine neće biti ‘Sjećanja Grada’, ali zato Juvančić već snima Dubrovnik pod koronom za 2021.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija