Kultura

FOTO U Revelinu otvorena izložba ‘Rimske zlatne naušnice’

FOTO U Revelinu otvorena izložba 'Rimske zlatne naušnice'

U tvrđavi Revelin u petak navečer otvorena je izložba ‘Rimske zlatne naušnice’ kao dio suradnje Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovom gostujućom izložbom autorica Dore Kušan Špalj i Nikolete Perok dubrovačkoj publici predstavljeno je 50-ak rimskih zlatnih naušnica iz razdoblja od 1. do 4. stoljeća, među kojima su luksuzni primjerci ukrašeni biserima, dragim kamenjem i staklenom pastom. Većinom se radi o slučajnim nalazima s raznih poznatih antičkih lokaliteta kao što su Siscia (Sisak), Salona (Solin), Sirmium (Sremska Mitrovica), Viminacium i drugi. Tipološki su vrlo raznolike, od onih jednostavnih oblika do vrhunskih umjetničko-obrtničkih djela izvedenih raznim tehnikama kao što su lijevanje, izvlačenje i tordiranje žice, punktiranje, tehnika na proboj, filigran te granulacija.

Voditeljica dubrovačkog Arheološkog muzeja Ljiljana Kovačić istaknula je kako je nakit star koliko i čovječanstvo te je oduvijek bio višeznačan.

-Pored ukrasne funkcije nakit je uvijek prikazivao i moć i status onoga tko ga je nosio. Na ovoj izložbi ćete vidjeti 50-ak zlatnih naušnica s različitih hrvatskih lokaliteta kao i različite tehnike – rekla je Kovačić.

Autorica Dora Kušan Špalj rekla je kako je izložba postavljena prvi put u Zagrebu 2013. godine.
-Ovo je dio zbirke zlatnog nakita čiju je znanstvenu obradu prije nekoliko godina započela Nikoleta Perok, koja je autorica kataloga uz izložbu. Ove se naušnice u našem muzeju nalaze još od kraja 19. i početka 20. stoljeća, koje su uglavnom prikupljane kao slučajni nalazi. U to vrijeme su povjerenici prikupljali materijal i dostavljali u Arheološki muzej. Imamo ih s raznih lokaliteta, a većina ih je iz Siska – rekla je Kušan Špalj, dodavši kako je predstavljen presjek mode od 1. do 4. stoljeća.

Uz same naušnice prikazana je i tehnika izrade po fazama. Riječ je uglavnom o naušnicama koje su rađene od zlatne žice u kombinaciji sa zlatnim limom, i koje su potom ukrašavane dragim kamenjem (najčešće smaragdom), staklenom pastom i biserima.
-Zadivljuje da te naušnice djeluju vrlo suvremeno – rekla je na kraju Dora Kušan Špalj.

Izložbu, koja u Dubrovniku ostaje otvorena do 15. studenog, prati i dvojezični, hrvatsko-engleski katalog te suveniri – kopije naušnica.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist