Kultura

FOTO U Prirodoslovnom muzeju otvorena izložba ‘Domi sum’

FOTO U Prirodoslovnom muzeju otvorena izložba 'Domi sum'

‘Domi sum’ naziv je izložbe koja je otvorena u ponedjeljak navečer u dubrovačkom Prirodoslovnom muzeju, a predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživanja o povijesti ustanove koja je osnovana 1872. godine kao Domorodni muzej.

-Prirodoslovni muzej ima zanimljivu i dugu povijest, preživio je ratove i veliki potres 1979. godine te je često selio. Muzej je otvoren 1872. godine u općinskoj palači pa je potom preselio u tvrđavu Svetog Ivana, zatim u palaču Crijević Pucić pa u Benediktinski samostan na otoku Lokrumu. Nakon toga opet u tvrđavu Svetog Ivana, a za vrijeme Domovinskog rata najvrjedniji dio zbirke nalazio se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Na današnjoj lokaciji u Androvićevoj ulici je od 2009. godine, kad je opet osnovan, prvi put u povijesti kao samostalna ustanova – izjavila je ravnateljica muzeja te koautorica izložbe Ana Kuzman.

-Sve nedaće utjecale na fundus i zbirke, koje su oštećene i smanjene obimom. Ipak, najvažniji predmeti, sama srž muzeja, sačuvani su zalaganjem djelatnika koji su kroz prošlost radili u muzeju, počevši od utemeljitelja Antuna Dropca preko Balda Kosića, Lucijana Marčića, Zore Karaman, Milivoja Ulage do Ivana Tutmana i Andrije Lesingera – kazala je Kuzman.

-Izložbom su odgovorena brojna dosad neodgovorena pitanja o povijesti muzeja. Dosad smo znali više o povijesti muzeja prije 140 godina, nego o posljednjih 40 godina. Odgovori koje imamo danas povećali su vrijednost zbirke jer smo u potrazi za odgovorima došli do dokumenata koji su nam jako potrebni u obradi zbirke – izjavila je koautorica izložbe Jadranka Sulić Šprem.

-Postav izložbe zamišljen je kao dom, jer je muzej dugo bio u potrazi za novim domom, a i sami djelatnici su kroz povijest muzej smatrali upravo svojim drugim domom. Za izložbeni prostor iskorišteno je dosad neiskorišteno stubište, koje smo podijelili na predsoblje, radnu sobu, blagovaonicu te dnevni boravak, a u njima smo izložili biografije zaslužnih istaknutih pojedinaca – rekla je Sulić Šprem.

-Izložbu prati dvojezični katalog na oko 140 stranica, koji donosi pregled povijesti Prirodoslovnog muzeja. Temeljem arhivskih dokumenata i pregledom privatnih fondova povijest Prirodoslovnog muzeja je točno rekonstruirana te su rasvijetljena tamnija desetljećima, za koja smo se pitali što se s muzejom događalo. Pokušali smo razriješiti određena pitanja te istaknuti neka razdoblja koja dosad nisu bila dovoljno poznata, ali i donijeti biografije istaknutih pojedinaca koji su svojim radom obilježili povijest muzeja. Na afirmativan smo im način odali priznanje – izjavio je koautor izložbe Frane Čizmić.

Autori izložbe ‘Domi sum’ su Jadranka Sulić Šprem, Ana Kuzman i Frane Čizmić, autorice likovnog postava izložbe su Jadranka Sulić Šprem i Ana Kuzman, a autorica vizualnog identiteta je Ana Demović.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist