Županija

FOTO Tradicionalnim domjenkom župan obilježio Dan državnosti

FOTO Tradicionalnim domjenkom župan obilježio Dan državnosti

Župan Nikola Dobroslavić ovog je četvrtka u Sponzi održao tradicionalni domjenak za predstavnike političkog i javnog života Dubrovačko-neretvanske županije uz nadolazeći Dan državnosti RH.

Čestitavši svima Dan državnosti, ‘najveći svjetovni blagdan naše Domovine’, župan je podsjetio kako je 25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti RH.

-Tim činom okrunjen je napor i ispunjen zavjet brojnih naraštaja hrvatskog naroda kroz njegovu tešku povijest. Naraštaja koji su sanjali, borili se i davali živote da bi i naš narod sjedio za stolom slobodnih naroda i samostalnih država svijeta. Jesmo li dovoljno svjesni važnosti i vrijednosti toga postignuća? – rekao je u svom obraćanju Dobroslavić, dodavši kako nažalost do svoje samostalnosti i suverenosti nismo došli bez teških žrtvovanja i patnji.

Prisjetio se agresije i okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, te brojnih žrtava položenih na Oltaru domovine.
-Brojne žrtve dali smo i mi na ovom području koje je također bilo žrtva brutalne agresije. Ovdje se htjelo rashrvatiti hrvatski jug i nepovratno ga odvojiti od hrvatskog nacionalnog i državnog područja. Pamtimo i klanjamo se žrtvi poginulih branitelja iz naše županije. Duboko smo zahvalni i njihovim obiteljima što su stvorili takve domoljube i junake. Klanjamo se žrtvi svih drugih branitelja koji su zajedno s nama branili i oslobađali krajnji hrvatski jug. Ne zaboravljamo naše invalide, oboljele, logoraše, pamtimo civilne žrtve agresije, stradanja naših sugrađana u neprijateljskom okruženju tijekom okupacije, u progonstvu i suosjećamo s poniženjima koja su doživjeli – govorio je župan, prisjetivši se i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana.

-Sve to obvezuje nas da ne dopustimo da se ovakva agresija ikad više ponovi. Obvezuje nas na rad, na stvaranje boljih uvjeta za sve naše sugrađane, za nova radna mjesta, za demografsku obnovu i ostanak naših mladih, naših stručnjaka u zemlji. Za dostojanstvenu treću dob naših starijih, za dobrobit ove županije i cijele nam Domovine Hrvatske – rekao je župan Dobroslavić, dodavši kako su, nakon lokalnih izbora, sudionici izborne utrke dobili nove obveze.

-Oni izabrani provoditi svoj program, ostali pomagati u tome i ukazivati na propuste, bez populizma i demagogije, bez trikova kojima poraženi pokušavaju postati pobjednici. Puno je obveza pred nama, ozbiljnog i odgovornog posla u ovoj županiji, njenim gradovima i općinama – rekao je, među ostalima, Nikola Dobroslavić.

Koga su čelnici Dubrovačko-neretvanske županije ugostili na tradicionalnom tratamentu pogledajte u fotogaleriji.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist