Kultura

FOTO Tko je sve bio na predstavi ‘Kralj Lear’?

FOTO Tko je sve bio na predstavi 'Kralj Lear'?

Kazalište Ulysses s Brijuna izvelo je večeras u Dubrovniku svoju kultu predstavu Shakespearov „Kralj Lear“ u režiji Lenke Udovički s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi.

Shakespearov „Kralj Lear“ prva je predstava koju je Kazalište Ulysses izvelo na Brijunima 2001. godine kad je utemeljeno i od tada se neprekidno igra već 14 sezona kao zaštitni znak ovog kazališta, a interes publike iz godine u godinu ne jenjava. Od premijerne izvedbe vidjelo ju je više od 30.000 gledatelja.

„Kralj Lear“, tragedija koja govori o nasljedstvu, gubitku vlasti, nemoći, starosti, strahovima i krivnji, u Ulyssesovoj izvedbi prati posljednja desetljeća habsburškog carstva, vrijeme završnice Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, brojnih osobnih i političkih dvojba i stvaranja novog zemljovida Europe. Pitanje je tko će nakon Leara zasjesti na tron i što je europski tron nakon 1918. godine gdje je ova inscenacija vremenski smještena.

Režiju „Kralja Leara“ potpisuje Lenka Udovički, prilagodbu teksta je napravio Borislav Vujčić, scenografiju Richard Hoover i Damir Medvešek, kostimografiju Jagoda Buić, oblikovanje svjetla Miljenko Bengez, koreografiju Kate Foley i Ani Udovički, a glazbu skladao Nigel Osborne. Britanskog kralja Leara igra Rade Šerbedžija, a ostale uloge ostvarili su Nikola Nedić, Marko Juraga, Filip Detelić, Nenad Cvetko, Zoran Gogić, Miodrag Krivokapić, Frano Mašković, Bojan Krivokapić, Igor Kovač, Mladen Vasary, Duško Gojić, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Nina Šerbedžija, Gracija Filipović, a sudjeluje i riječki sastav „Putokazi“ uz Mostarsku sinfoniettu kojom dirigira Tijana Vignjević.

Predstava je uprizorena na skalinima od Dominikanaca, na taraci tvrđave Revelin, a zatim na tvrđavi Imperijal na Srđu.
Tko je sve bio možete pogledati u našoj fotogaleriji!

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist