Grad

FOTO Što se kopa na padinama Srđa?

FOTO Što se kopa na padinama Srđa?

Padaju borovi/čempresi, nestaju stari skalini od kamena… A sve to bez pompe, bez novinara, bez Srđ je naš, bez Eko-Omblića, bez tete Jadranke.

Uz glazbu od pikanera, bagera i teških kamiona, sve se to događa tu, na padinama Srđa ispod magistrale, odnosno tamo gdje su nekad bili skalini od magistrale prema Pločama, olitiga skale od Bosanke, ulica Put od Bosanke. I sve se lijepo vidi iz Grada. Tko ne vjeruje neka provjeri – napisao nam je u e-mailu ogorčeni čitatelj DuLista, koji se upitao što se to radi sa skalama od Bosanke.

Stoga smo odlučili provjeriti tko i što gradi na nekadašnjoj pješačkoj stazi koja je od magistrale vodila prema gradu. Put je to kojim su se uglavnom služili župski školarci, stanovnici Bosanke te turisti u razgledavanju grada.

 

I put i pothodnik

Radove zapravo izvodi HEP u sklopu izgradnje transformatorske stanice Srđ, na kojoj su radovi, nakon stanke, nastavljeni početkom prosinca 2014. godine.

– Radovi ispod magistrale odvijaju se u sklopu projekta izgradnje transformatorske stanice TS 110/20(10) kV Srđ i kabelskog raspleta 10(20) kV prema gradu Dubrovniku. Zemljište na kojem se izvode u vlasništvu je Grada Dubrovnika i HEP-a, a završetak radova predviđen je do 15. srpnja ove godine. Obuhvat projekta proteže se od Ulice Petra Krešimira IV do magistrale i na cijelom tom potezu kameni skalini vratit će se u prvobitno stanje te će Put od Bosanke zajedno s pothodnikom ispod magistrale povezivati naselje Bosanku s drugim dijelovima grada – odgovorili su na naš upit iz Elektrojuga Dubrovnik.

Podsjetimo, Bosanka je s početkom radova na izgradnji TS Srđ, koja je trebala biti gotova još krajem 2013. godine, ostala bez pješačke komunikacije s gradom. I skalinada od naselja do magistrale nikako da se ponovno napravi, na što su stanovnici apelirali nekoliko puta, a iz HEP-a obećavaju kako će se ista staviti ponovno u funkciju pri kraju radova na trafostanici. Dakle, do ljeta ove godine. Uz skaline koji su od Bosanke vodili na magistralu, dalje prema Pločama spuštalo se upravo spomenutim Putom od Bosanke, na kojem se danas radi, ponovno za potrebe trafostanice. No, nakon završetka radova stanovnici Bosanke trebali bi dobiti obnovljenju pješačku komunikaciju s pothodnikom ispod magistrale kako bi se ovo opasno mjesto na magistrali učinilo sigurnijim za pješake, a spominjalo se i uređenje vidikovca za posjetitelje grada.

 

Od ljeta ponovno s Bosanke i na Bosanku pješke

Inače, radovi na izgradnji trafostanice Srđ su nakon stanke, koja je uzrokovana ‘kompleksnosti objekta’ nastavljeni su u prosincu prošle godine. Jedan od razloga kašnjenja jesu i financijske poteškoće jednog od izvođača radova – Hidroelektre niskogradnje. Ipak, sve to, uvjeravali su nas krajem prošle godine iz HEP-a, neće utjecati na rok završetka izgradnje trafostanice koji je planiran u prvoj polovini mjeseca srpnja 2015. godine. Do tad se moraju strpjeti i stanovnici Bosanke koji su do tad osuđeni na jednu jedinu cestu koja iz naselja vodi prema gradu, a koja je u derutnom stanju.

Izgradnja TS 110/20(10) kV Srđ dio je Programa Dubrovnik. Ugovorena vrijednost izgradnje i opremanja postrojenja iznosi približno 79,5 milijuna kuna, s tim da je planirani rok završetka izgradnje bio studeni 2013. godine.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist